Forrás: NOL

NOL * Népszabadság Online * 2008. július 10.

Csütörtökön öt dollárt meghaladó emelkedéssel zárt a kőolaj ára Londonban és New Yorkban az ellátás biztonságával kapcsolatos aggodalmakra, amiatt, hogy csütörtökön Irán újabb rakétakísérleteket hajtott végre, továbbá a dollár gyengülésére.

Az Intercontinental Exchange (ICE) londoni IPE-jegyzésében az északi-tengeri Brent augusztusi lejárata 5,45 dollár emelkedéssel 142,03 dolláron fejezte be a napot.

A New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta augusztusi jegyzése 5,60 dollárral 141,65 dollárra nőtt.

A Press TV iráni műholdas televízió közlése szerint a forradalmi gárdisták az Öböl vizein zajló haditengerészeti gyakorlatuk harmadik napján újabb föld-víz, föld-föld és víz-föld osztályú rakétákat lőttek ki. Az elmúlt két napon az irániak összesen kilenc rakétát lőttek ki. Ezek egyikének a hatótávolsága lehetővé teszi, hogy a hordozóeszközzel izraeli területeket is célba vegyenek.

Az ellátás biztonságát veszélyezteti, hogy a brazil állami olajvállalat, a Petrobras legnagyobb termelőegységének a dolgozói július 14-től ötnapos sztrájkot tartanak.

Emelte a kőolaj árát még az is, hogy a dollár árfolyama ismét gyengült az euróhoz képest.

(MTI)

 

 

Comments are closed.