Forrás: JNA – Jewish News Agency

Éles vitát váltott ki a németországi külföldiek körében a kormánynak az a terve, amely szerint jentősen megszigorítják a német állampolgárság, illetve az azzal járó német útlevél megszerzését az országban élő, bevándorlói gyökerekkel rendelkezők számára.

Wolfgang Scha:uble belügyminiszter utasítására szeptember 1-től országos tesztet vezetnek be a honosításért folyamodó külföldiek számára. A vizsga alapos ismereteket követel meg a német politikára, a történelemre és a társadalomra vonatkozóan.

A több mint 300 kérdésből álló katalógust a tekintélyes Humboldt Egyetem szakértői a napokban véglegesítették, s rögtön nyilvánosságra is hozták. Így az állampolgárság érdekében vizsgázni vágyók előzetesen felkészülhetnek, mintha gépjárművezetői jogosítványért folyamodnának.

A kérdések listája három fő területet ölel fel, ezek sorrendben: „Politika és demokrácia”, „Történelem és felelősség”, valamint „Ember és társadalom”.

Egy-egy vizsgázó a több mint 300-ból pontosan 33 kérdéssel „szembesül”. Minden kérdésre négy válasz adható. A sikeres vizsga előfeltétele legkevesebb 17 kérdés helyes megválaszolása. Ezen túlmenően a jelentkezőnek alapos ismerettel kell rendelkeznie arra a német tartományra vonatkozóan is, ahol tartósan letelepedni kíván.

Németországban az elmúlt évben 126 ezer külföldi szerzett állampolgárságot, pontosan ezerrel többen, mint egy esztendővel korábban. 2000-ben ugyanez a szám 187 ezer volt.

Az érvényben lévő alkotmányos rendelkezések szerint állampolgárságért csak az a külföldi folyamodhat, aki legkevesebb nyolc éve az országban él. A legszigorúbb előfeltételek közé tartozik annak bizonyítása, hogy az adott személy tiszteletben tartja a német alkotmányt, nem büntetett előéletű, s képes arra, hogy maga finanszírozza németországi életét.

A hatóságok ugyanakkor az elmúlt években mind szigorúbban követelték meg a német nyelv megfelelő ismeretét is. A mostani szigorítás a belügyminisztérium szerint az ország és az állampolgárságért folyamodó külföldiek érdekeit egyaránt szolgálja.

Maria Böhmer, a kormány migrációs biztosa egy csütörtöki nyilatkozatban azt hangoztatta, hogy nézete szerint a kérdések megfelelő előkészületek után különösebb nehézség nélkül megválaszolhatók. S ha elsőre mégsem sikerül, lehet újra és újra próbálkozni, s minden egyes próbálkozás „csak” 25 euróba kerül.

A konzervatív politikus azt is hozzátette, hogy a német állampolgárság megszerzése ellenére kulturális gyökereit senki nem kényszerül feladni.

Elítélte a tesztet a Németországi Muzulmánok Központi Tanácsa. A szervezet azt hangoztatta, hogy szükségesnek tartja a Németországgal kapcsolatos alapvető ismereteket, de úgy véli, hogy ezek elsajátításához önmagában a tanfolyamok elegendőek lennének, a vizsga ezzel szemben az integráció ellen hat.

Más megközelítésből kritizálta a kérdéseket a Németországi Zsidók Központi Tanácsa. Stephan Kramer főtitkár mindenekelőtt azt hiányolta, hogy noha a katalógus alapvető ismereteket követel meg a német történelemre vonatkozóan, a holokauszt szó sehol nem szerepel.

Felrótta azt is, hogy az európai, illetve a német kultúrkörre jellemző, s meghatározó vallásokat firtató kérdés lehetséges válaszai között a hinduizmus, a kereszténység, a buddhizmus és az iszlám szerepel, a zsidó vallásról azonban nem történik említés.

Az elmúlt napokban a média nyomására Németországban egy kis túlzással szinte mindenki vizsgázott, mégpedig az utcán, a tömegközlekedési eszközökön és a televízióban is. S a többség megbukott, közöttük rendkívül nagy számban német „bennszülöttek” is.

A szakértők abban egyetértenek, hogy a „nagy német teszt” felettébb nehéz. Ugyanakkor már több hibát is felfedeztek a katalógusban. Például arra a kérdésre, hogy melyik hivatalnál kell a kutyát bejelenteni, a lehetséges négy válasz között csak helytelen szerepelt.

Forrás: MTI

Comments are closed.