Forrás: Inforádió

Az erőteljes nyugati tiltakozás ellenére Irán csütörtökre virradó éjszaka újabb kísérletet hajtott végre nagy hatótávolságú rakétákkal a Perzsa-öböl térségében. A nem titkolt cél Izrael elrettentése, de Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter figyelmeztette Teheránt: Washington meg fogja védeni a zsidó államot.

A rakétakísérletekkel Irán azt demonstrálja, hogy képes megvédeni magát bármilyen amerikai vagy izraeli támadással szemben – hangsúlyozta jelentésében a teheráni állami televízió.

A tudósításban csak annyit közöltek, hogy a forradalmi gárdisták az öböl vizein zajló haditengerészeti gyakorlatuk harmadik napján újabb föld-víz, föld-föld és víz-föld osztályú rakétákat lőttek ki.

Részletekbe nem mentek bele a televízió, de bemutatott egy rövid felvételt, amelyen két, egyszerre kilőtt rakéta volt látható.

Az újabb kísérletet alig néhány órával az után végezték, hogy Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter figyelmeztette Teheránt: Washington nem becsüli alá az Izraelt fenyegető iráni veszélyt, és szükség esetén megvédi mind a maga, mind pedig szövetségesei érdekeit.

Miközben a Bush-kormányzat nem zárja ki teljesen a katonai opciót sem Irán megfékezésére, Washington most elsősorban diplomáciai eszközöket keres a feszültség oldására – és ebbe akár a közvetlen tárgyalások is beleférnek.

Az első rakétakísérletnek meglehetősen visszafogott volt a washingtoni visszhangja, a Fehér Ház mindössze arra szólította fel Teheránt, hogy tartózkodjon az újabb tesztektől – mint utóbb kiderült, hatástalanul.

Comments are closed.