Forrás: NOL

Súlyos csapás Teheránnak, hogy a Total nem fektet be többet a gázkitermelésbe

Népszabadság * Munkatársainktól * 2008. július 11.

Üres a Total-zacskó?

Kép: AFP – Atta Kenare

Az erőteljes nyugati tiltakozás ellenére Irán a Perzsa (Arab)-öböl térségében tegnap újabb rakétakísérleteket hajtott végre. A Press TV iráni hírtelevízió annyit közölt, hogy a forradalmi gárdisták haditengerészeti gyakorlatuk harmadik napján újabb föld-víz, föld-föld és víz-föld osztályú rakétákat lőttek ki. Az elmúlt két napon az irániak összesen kilenc rakétát lőttek ki – emlékeztetett az MTI.

A szerdán kilőtt rakéta hatótávolsága lehetővé teszi, hogy izraeli területekre vagy Dél-Európára (beleértve Görögország, Olaszország, Bulgária, Románia egyes területeit) is kilőhessék azokat. Tegnap a vezető hír mindenütt a hadgyakorlat volt, melynek során fellőtték a továbbfejlesztett Shahab-3 rakétát is, amely akár kétezer kilométeres távolság megtételére is képes, jelenti Teheránból Szász Balázs.Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter erre úgy reagált: az „Egyesült Államok nem fog habozni, hogy megvédje szövetségesei érdekeit”.

Arról már hallgattak a helyi lapok, hogy a francia Total olajcég bejelentette, kiszáll az iráni Pars gázmező kitermeléséből. Ez pedig óriási csapás a világ fejlődő országai közé sorolt Iráni Iszlám Köztársaságnak. (Christophe de Margerie, a Total vezetője a Financial Times napilapban közölte: az iráni befektetés túl nagy politikai kockázattal jár. A Total, az olasz Eni és a holland Shell eddig több milliárd dollárt fektettek be Iránban.)

Teheránban a szankciók nem igazán éreztetik hatásukat – az ország kiterjedt ázsiai kapcsolatai révén mindent lehet kapni. A hamisítványok és utánzatok piaca óriási. Ám Iránban nem érezhető sok minden a kinti világból. A világsajtóban arról, hogy a helyiek békésen sétálgatnak a főváros parkjaiban, a fiúk a lányokat „sasolják”; hogy közben jéggel kevert gyümölcskoktélokat és pisztáciával vagy rózsavízzel ízesített fagylaltot nyalogatnak, nem esik szó. Sem arról, menynyire nem támogatja a helyi lakosság a jelenlegi vezetést vagy a háborút.

Arról sem esett szó a BBC jelentéseiben, hogy a fejlődő muzulmán országok csúcstalálkozóján Malajziában tartózkodó Mahmud Ahmadinezsad elnök egy japán napilapnak azt mondta: „a világnak a nukleáris lefegyverkezés irányába kell haladnia”, és hozzátette: „elfogadhatatlan, hogy olyan országok játsszák a világ nukleáris rendőrségének a szerepét, amelyek korábban háborús célokra használták fel azt”. Belerohanni egy háborúba nem volna jó ötlet.

Hirdessen Ön is az ETARGET-tel!

Comments are closed.