Forrás: Népszava

Személyvédelmi és magánnyomozói feladatokra alapított céget egy vagyonőr-gárdista. Schön Péter Magyar Gárda kft.-jét júniusban jegyezte be a bíróság. A vállalat így jogosult lehet arra, hogy tevékenysége végzéséhez fegyvereket tartson. Ez azonban aggodalmat keltő lehetőség, hiszen alkalmat adhat arra, hogy a különböző felvonulásokon felfegyverzett gárdisták is megjelenjenek.

A törvények értelmében – ha a szükséges előírásoknak eleget tesz – fegyvertartásra is jogosult lehet a Magyar Gárda Kft. A júniusban, 500 ezer forintos törzstőkével bejegyzett cég főtevékenységként a személybiztonsági szolgáltatást jelölte meg, mely fegyverrel is végrehajtható. Az őrző-védő vállalkozások ráadásul formaruhát használhatnak, ami akár hasonlíthat a gárdisták egyenruhájához is. Szélsőjobbos portálokon már egyenesen a “nemzeti oldal hadseregének, kommandójának” nevezik. Egyesek arra hívják fel a figyelmet, hogy egy cég nem csupán pisztolyt, de nagyobb tűzerejű, sorozatlövő fegyvereket is tarthat – ha tevékenysége ezt indokolja.

Az alapító-tulajdonos-ügyvezető Schön Péter, a Magyar Gárda Egyesület és mozgalom egyik létrehozója is. A vagyonőri képesítéssel is rendelkező igazgatónak – az általa megadott – elektronikus levélcímre továbbítottuk kérdéseinket, de semmiféle választ nem kaptunk. Azt szerettük volna megtudni, hogy a kft.-nek milyen kötődése van az azonos nevű egyesülethez, illetve mozgalomhoz. Mi a cég alapításának, illetve elnevezésének célja, illetve tevékenysége köthető-e az említett szervezetekhez? A kft. kívánja-e védeni a Magyar Gárda és a Jobbik rendezvényeit, vezetőit?

– Aggasztó, hogy a szélsőségesek a jogállam lehetőségeit kihasználva, visszaélésszerűen gyakorolják jogaikat – jelentette ki lapunknak a kft. megalakításának hírére reagálva Bárándy Gergely, az MSZP országgyűlési képviselője. – Egyre erőszakosabbak, és ezt minden közéleti szereplőnek látnia kell. Kihasználják az emberi elégedetlenséget, gyűlöletet szítanak. Nem csupán a gyülekezési jog, a szólásszabadság, az egyesülési szabadság kereteit feszegetik, de most már a gazdasági társaságokról szóló törvényét is. Megvizsgáljuk, milyen demokratikus eszközzel lehetne mindennek gátat vetni – fogalmazott a politikus.

– Az Országos Cigány Önkormányzat is meg fogja vizsgálni, milyen jogi lépésekre van lehetősége ez ügyben – mondta a Népszavának a szervezet elnöke. Kolompár Orbán emlékeztetett, hogy jelenleg is folyik a bíróságon a Magyar Gárda Egyesület feloszlatására irányuló per, de úgy látszik, a gárdisták már arra készülnek, hogyan “éljenek túl”. Még inkább megdöbbentő, hogy kihasználva a jogi kiskapukat, arra is lehetőséget teremtettek, hogy ideológiájuknak fegyverrel szerezhessenek érvényt. Már eddigi tevékenységük is félelmet keltett, de a fegyveres fellépés lehetőségével egyenesen a romák terrorizálása a céljuk – vélte Kolompár. Értékelése szerint a helyzet válságos, a törvényhozóknak indokolt lenne átgondolniuk a fegyverviselés jogszabályi kereteit, mert tarthatatlan, hogy egy szélsőséges szervezet ilyen alig burkolt módon félemlítsen meg másokat.

– Alapszabályunk szerint tagjaink politikamentesen végzik tevékenységüket – szögezte le kérdésünkre Német Ferenc, a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara elnöke. – Kamarai tagság nélkül ilyen vállalkozás nem működhet, azonban 2005 óta nincsen lehetőségünk arra, hogy etikai vagy más vétség esetén bárkit kizárhassunk – mondta az elnök. – Az Európai Unió kiemelte az egységesítésből a magánbiztonság területét, így az nemzeti hatáskörben maradt. A kamarának pedig nincs mérlegelési joga, ott bárki regisztráltathatja magát, aki a követelményeknek megfelel.

A Népszava megtudta: a kft. még nem jelentkezett be a kamaránál, előbb a területileg illetékes rendőrkapitányságon kell engedélyt kapnia a tevékenység folytatására. Így jelenleg a cég, bár létezik, főtevékenységét egyelőre nem gyakorolhatja.

Egy magán-biztonságicég vezetője pedig lapunknak úgy nyilatkozott, hogy félmillió forintból képtelenség beindítani egy ilyen vállalkozást. Ahhoz komoly tőkeinjekcióra lenne szükség, azonban feltehetően hamarosan akad majd olyan “pénzügyi befektető”, aki fantáziát lát a Magyar Gárda Kft.-ben.

Népszava online

Comments are closed.