Forrás: HETEK

Ön askenázi főrabbiként elsősorban az európai gyökerekkel rendelkező zsidóságot képviseli. Az utóbbi időben látványosan javult Izrael kapcsolata az Európai Unióval mind politikai, mind gazdasági területen. Ez nem volt mindig így. Minek tulajdonítja a fordulatot?

Jona Metzger- Nem vagyok biztos abban, hogy Izrael valóban tud-e csatlakozni az Európai Unióhoz, hiszen Izrael a térkép szerint nem Európában, hanem a Közel-Keleten van. Azt azonban el kell ismerni, hogy a térség egyik legfontosabb és egyetlen demokratikus állama. Az ott élő emberek kultúrája, gondolkodása, világképe Európában gyökerezik. Ha valaki rám tekint, láthatja, hogy európai öltözéket viselek. És ez nemcsak az öltözködésben, hanem a nyelvekben, a gondolkodásmódban is kifejeződik. Izraelben nagyon sok magyart lehet hallani, sok románt, olaszt, angolt. Vagyis európai gondolkodású emberek élnek Izraelben.

Biztos, hogy az Európai Unió nem Izrael ellensége, hanem Izrael támogatója. Ez az a politikai erő, amely kiáll Izrael védelme mellett, és ellenzi azokat a szélsőséges iszlám hangokat, amelyek Izrael elpusztítására törnek. És talán lassan-lassan azt is észreveszik, hogy ezek a szélsőséges iszlamista irányzatok nemcsak Izraelt akarják elpusztítani, hanem hosszú távon az európai kultúrát is fenyegetik.

A politikai elfogadottság nem jelenti ugyanakkor azt, hogy az antiszemitizmus világméretekben visszaszorulna, sőt olyan helyeken is gyakoribbá váltak az erőszakos támadások, ahol korábban ez nem volt jellemző, például Ausztráliában vagy New Yorkban. Európában gyakran a muzulmán bevándorlók radikális eszméi vannak az atrocitások, támadások mögött, de létezik baloldali antiszemitizmus, és tovább él a hagyományos szélsőjobboldali antiszemitizmus is. A legmegdöbbentőbb talán mégis az, hogy Izraelben is voltak neonáci támadások az elmúlt időszakban.

- Sajnos valóban vannak antiszemita megnyilvánulások. Az esetek többségében ez horogkereszt felfestését jelenti például egy zsinagógában, vagy egy zsidó temető meggyalázását. Vannak tettleges antiszemita megnyilvánulások is, és az esetek többségében ezek mögött a szélsőséges iszlám hatása áll. Azt a képet akarják a világban elterjeszteni, hogy Izrael támadó, agresszor az arab államokkal szemben, holott Izrael csak a saját létét akarja fenntartani, és védekezni próbál a támadásokkal szemben.

Sok olyan terrortámadás történik Izrael ellen, amelyről nem is lehet hallani Európában, mivel az izraeli hatóságok időben közbelépnek. Úgy tűnik, mintha nyugalom lenne, pedig ez nem azt jelenti, hogy már nem is próbálkoznak a terrorral a palesztinok, csak most sikeresebben védik az izraeli biztonságiak az ország állampolgárait.

A teljes interjú a Hetek hetilapban olvasható.

Comments are closed.