Forrás: Népszava

Üresen áll Adolf Hitler bunkerje a berlini Tussaud-panoptikumban. Noha Madame Tussaud viaszmúzeumába vasárnap is özönlöttek a látogatók, hiába keresték a hírhedt náci vezért, akit előző nap valósággal lefejezett egy – a háború és a fasizmus ellen így tiltakozó – 41 éves férfi.

Hitler viaszfigurájának elhelyezését a szombaton megnyílt panoptikumban óriási viták és tiltakozások előzték meg, a tulajdonos Merlin Entertainments Group azonban ragaszkodott ahhoz, hogy „a történelem részeként” a náci diktátor is a panoptikum lakója legyen a többi 74 – „szalonképes” – viaszfigurával együtt. Végül egyfajta kompromisszumos megoldás született, a tulajdonos cég ugyanis a tiltakozások hatására vállalta azt, hogy a náci vezért berlini bunkerjében, íróasztal mellett ábrázoló viaszfigura fölött hatalmas tábla ecsetelje a fasizmus és személy szerint Hitler történelmi bűncselekményeit. Ezen túlmenően a látogatók számára megtiltották érintését, továbbá fényképezését, miközben az összes többi viaszfigura akadálytalanul simogatható és fényképezhető.

Mindennek ellenére Adolf Hitler mindössze három percig „állta a rohamot”. A múzeum ugyanis délelőtt 10 óra 6 perckor nyitotta meg kapuit, s 10 óra 9 perckor a diktátor már „fejetlenül” ült íróasztala mellett. A tettes, a 41 éves Frank L. a panoptikum második látogatója volt, aki előtte több mint egy órát állt sorban. Miután pedig beengedték, szabályos csatakiáltással támadta meg a viaszdiktátort, s feltartóztathatlanul tépte – szakította – le fejét. Két múzeumi alkalmazott hiába próbálta útját állni, Frank L. elsöpörte őket, sőt egyiküket könnyebben meg is sebesítette.

A tettest az azonnal mozgósított rendőrök még a panoptikumban őrizetbe vették, kihallgatása több órán keresztül tartott, majd késő este szabadon engedték. Értesülések szerint anyagi kár okozása és testi sértés címén emelnek vádat ellene.

A hatóságoknak maga vallotta be, hogy a diktátort előre megfontolt szándékkal „fejezte le”, ugyanakkor barátaival fogadott is arra, hogy tervének végrehajtásától nem riad vissza. Elmondta, hogy tettével a fasizmus, illetve a háború ellen kívánt tiltakozni, mert felháborította őt, hogy Hitler viaszfigurája Berlinben, sőt a Zsidó Múzeum közelében kerül kiállításra. Magát egyébként baloldalinak, de nem szélsőségesnek nevezte a főváros Kreuzberg nevű negyedében lakó Frank L. aki fiatalabb korában rendőrnek készült, most azonban egy idősek otthonában ápolóként dolgozik.

A Merlin Entertainments Group szóvivője vasárnap közölte: a szakértők még vizsgálják, hogy a diktátor viaszfigurájában mekkora kár keletkezett. Szavai szerint minden elsősorban ennek függvénye. Hivatalos közlemény azonban csak hétfő délután várható arról, hogy mi is lesz a panoptikumi Hitler további sorsa. A kár amúgy aligha jelentéktelen, hisz egy-egy viaszfigura mintegy 200 ezer euróba (csaknem 47 millió forint)kerül, s a költségeket különösen a fej „dobja meg.”

A berlini közvéleményt egyébként erősen megosztották a történtek. A legfrissebb felmérések szerint a megkérdezettek szinte fele-fele arányban vélekedtek úgy, hogy „túlkapás” történt, illetve, hogy Frank L. helyesen cselekedett. Egy magát megnevezni nem kívánó rendőrségi szóvivő vasárnap sikeres „merényletként” jellemezte azt, ami történt.

MTI

Comments are closed.