Forrás: Magyar Hírlap

Utcai harcok, lángoló rendőrautók és sérültek a melegfelvonuláson

Kiégett, megrongált rendőrautók, sérültek, tojás- és Molotov-koktél-dobálás, tömegoszlatás, inzultált kormánypárti politikusok – ez volt az eredménye, hogy a BRFK mégis tudomásul vette a homoszexuálisok szombati, provokatív felvonulását. Az ellentüntetők közül ötvennyolc személyt állított elő a rendőrség.

Szetey Gábor és Horn Gábor a melegfelvonulás startvonalánál még nem sejtette, hogy később rendőröknek kell megvédeniük őket (Fotó: Hegedűs Márta)

· Buli volt

Utcai harcokkal, könnygáz és vízágyú bevetésével végződött a Leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű fesztivál keretében a fővárosi Andrássy útra szervezett Meleg Méltóság Menete szombat este. A BRFK korábban a közlekedés aránytalan akadályozására hivatkozva megtiltotta a felvonulást, melegszervezetek és politikusok tiltakozása nyomán azonban mégis arra kényszerült, hogy felülvizsgálja a tiltó határozatot.

A melegek menete szombat délután négy órakor az Erzsébet térről az Andrássy úton a Városliget felé indult, míg az ellentüntetők az egykori Regnum Marianum templomtól az Ötvenhatosok terén át az Erzsébet tér felé vonultak a kordonokkal elválasztott sugárúton. A rendbontók egy csoportja már a vonulás elején Gyurcsány Ferenc kormányfő távozását követelte. Lángba borítottak egy rendőrségi kisbuszt, az Oktogonnál kövekkel dobálták meg az egyenruhásokat. A feltűnően provokatívan viselkedő melegek a vonulás közben obszcén kézmozdulatokkal hergelték az ellentüntetőket, akik az Andrássy úti kordonokon kívülről tojásokat és zöldségeket hajigáltak a másságukat hirdető, kétezer fős menetre. Amikor a homoszexuálisok a Hősök teréhez értek, a rendbontók díszkövekkel, gázgránátokkal és Molotov-koktélokkal kezdték dobálni a felvonulókat és az őket biztosító rendőröket, akik könnygáz bevetésével oszlatni kezdték a tömeget. Többen a Városliget fái közé menekültek, mialatt néhányan a Bajza utcánál szétvertek két rendőrautót. Támadás érte azt a rendőrségi járművet is, amelyben a másságát felvállaló Szetey Gábor volt államtitkár, valamint Lévai Katalin, a szocialisták európai parlamenti képviselője próbálta meg elhagyni a helyszínt.

A Városligetben felpofozták Horn Gábor SZDSZ-es politikust, a Kodály köröndnél pedig leütötték Orosz József újságírót. A rendőrség este negyed nyolcra helyreállította a rendet a Hősök tere környékén, a melegeket földalatti különjárattal menekítették el. Az összecsapásokban tizenhárom rendőrautót rongáltak meg, és nyolc rendőr szenvedett sérüléseket. A mentők tizennégy embert szállítottak kórházba. A BRFK erőszak, garázdaság, rongálás miatt ötvennyolc rendbontót állított elő.

Gyurcsány: betelt a pohár

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kezdeményezi, hogy a legfőbb közjogi méltóságok vitassák meg, miért látszunk gyengének a többséget terrorizáló szélsőségesekkel szemben, mi az, ami hiányzik az alkotmányos, demokratikus intézményrendszerből. A kormányfő az Országház épülete előtt vasárnap délután tett sajtónyilatkozatában a szélsőségek elleni nemzeti önvédelmet kezdeményezett egy Magyar Charta formájában, s gyűlést hirdetett szeptember 6-ra. Közölte: betelt a pohár. Ez nem rendőrségi, nem meleg-, nem zsidó-, nem cigány-, hanem közös ügy. Csütörtökre kért gyorsjelentést arról, hogy az állami intézmények hogyan végezték a dolgukat.

Swendt Pál

Comments are closed.