Forrás: hirszerzo.hu

Ismét csak a söpredék őrjöngése jellemezte a szombat délután Budapesten tartott melegfelvonulást. A tavalyinál jóval erősebb rendőrségi biztosítás miatt ugyan nem sikerült a menetet szétverni, de az ellentüntetők kővel, savval, tojással, uborkával dobálóztak, feldúlták a Hősök terét, rendőrautókat, trolibuszt vertek széjjel. Több ember megsebesült, ötvennyolcat előállítottak, megverték Orosz Józsefet és Horn Gábort.

Szombaton délután négykor az Erzsébet térről indult el a meleg büszkeség napja, a Leszbikus, Meleg, Biszexuális és Transznemű (LMBT) Fesztivál felvonulása. A felvonuló melegek és heteroszexuális szimpatizánsaik közel ezerfős tömege az Andrássy úton haladt végig a Hősök teréig. A felvonulás jóval konszolidáltabb volt a tavalyinál. Kevesen voltak a provokatív öltözetben vonulók, és a két kamionon sem volt látványos program. Az egyik teherautó nem is a melegeké, hanem az SZDSZ-é volt, mely Vásárhelyi Máriával a platóján hirdette a liberális párt szimpátiáját.

A magyar büszkeség napjának nevezte a rendezvényt Szetey Gábor, aki rövid beszéddel nyitotta meg a rendezvényt. A melegségét vállaló egykori személyügyi államtitkár arról beszélt, hogy szexuális orientációkon, vallási meggyőződéseken, nemzeti kisebbségeken felül mindnyájan magyarok vagyunk, és elég volt abból, hogy Magyarországon ezeket nem sikerül elfogadtatni, hogy sokan másban, például „a volt, vagy a jelenlegi miniszterelnökben” látják minden hiba okát, és nem elfogadni, hanem kirekeszteni, legyőzni akarnak.

A tojásdobálás már a menet elindulása után megkezdődött, és kisebb-nagyobb erősséggel, de végig tartott. Az Andrássy úton végig kordon állt, a menetet egyik oldalról rohamrendőrök kísérték, míg a másik oldalon a rendőrség járművei vonultak, mozgó pajzsot képezve a dobálók ellen.

Egyszerűen senkik vagytok

Bár Nyugat-Európában a melegfelvonulások mára békés népünnepéllyé váltak, idehaza hiába volt a mindent felülmúló rendőri készültség és a teljes arzenál felvonultatása, a dobálózást nem sikerült, de nem is lehetett megakadályozni. Az Oktogonnál már a járművek többségét, sok felvonulót, az újságírókat, köztük e sorok íróját is tojáspacnik borították. De repült más is: sörösüveg, utcakő, különféle élelmiszerek, festéket és savat tartalmazó bombák, füstgránátok hullottak a vonulók közé ott, ahol a mellékutcák torkolatánál a dupla kordon mögött a „magyarok” összeverődtek.

(A képre kattintva megtekintheti a Hírszerző galériáját a felvonulásról és az atrocitásokról! Fotók: Győrffy Anna és Járdány Bence)

Rengeteg rendőrnek kellett védenie a melegeket a homofóboktól

Talán a „magyarok” kifejezés sem állja meg a helyét arra a társaságra, akik ezen a délután a melegek ellen vonultak. Aki legalábbis a náci Németország haditengerészetének zászlaja alatt vonul fel, arról nehéz ezt elképzelni. És egyáltalán: úgy látszott, hogy a melegek valójában csak az ürügyet szolgáltatják egy újabb balhéhoz. A Hősök terét egy a menettel szemben vonuló radikális társaság már akkor szétverte, mikor a melegek még messze jártak. A rendőrségnek vízágyút is be kellett vetnie az utcakövekkel, Molotov-koktélokkal támadó rendbontók ellen.

A felvonulás végül a csatatérré vált Hősök terét kikerülve jutott el az 56-osok teréhez, ahol a tervezettekkel ellentétben csak rövid műsor szórakoztatta a felvonulókat. A melegeket a rendőrség bezárta egy kordon mögé, melyet sorfallal is megerősítettek: a Műcsarnok felől ugyanis újra több százan verődtek össze, és tojás, uborka dobálásával szórakoztatták egymást. Az eldobott tojások sokszor szétposszantak a levegőben és visszahullottak a dobálók fejére, egyik ilyen alkalommal boldog ölelkezésbe kezdtek a tojásdobálók.

A föld alatt távoztak

A kordonon belül némi tanácstalanság lett úrrá a résztvevőkön. A rendezvénynek vége lett, körben mindenhol ellentüntetők, rendőrök és rendőrségi járművek álltak. Azt viszont senki nem tudta, hogyan lehet kijutni, és békésen hazamenni. A helyzetet a rendőrség a korábbiakhoz képest szokatlan ötletességgel oldotta meg.

(Nézze meg videóriportunkat!

A videók lejátszásához szükség van a legfrissebb Flash Lejátszó letöltésére és installálására, illetve a böngészőben a JavaScript futtatásának engedélyezésére.

Hét körül megkezdődött a kívül állók oszlatása, és ezzel egy időben rendőri felvezetéssel kiengedték a felvonulókat, akiket a kisföldalatti megállójához terelt a jard. Bár nem járt a földalatti, de a rendőrség hozatott különvonatot, mely a Deák tér környékéig vitte a felvonulókat, biztonságos területre, míg a Hősök terén a rendőrsorfal szorította hátrébb a rendzavarókat, akiket az oszlatás parancsnoka stílusosan a tér Állatkert felé való elhagyására szólított fel.

Ennek ellenére nem sikerült elkerülni, hogy a hazafelé tartókat ismét atrocitások érjék. A rendezvényről távoztában megtámadták a Szetey Gábort és Lévai Katalint szállító rendőrautót. A Városliget felé távozó Horn Gábort inzultálta egy csoport, Orosz József pedig az eszméletét is elvesztette, mikor a Kodály köröndnél leütötték.

Végjátéknak már jóval a melegek lelépése után befutott a Hősök terére Gonda László ötven nyugdíjasból álló Kossuth téri zombihadserege, néhány buziverésre spekuláló neonácival megerősítve. A rendőrség csak az Andrássy út utolsó keresztutcájáig engedte volna őket, ám ők a téren a páncéljukból félig kivetkőzve uzsonnázó rendőrök megrökönyödésére egyenesen bemasíroztak a Hősök tere közepére. Innentől viszont a szokásos végeláthatatlan világösszeesküvés-mantra következett, melyet látva a rendőrök és a neonácik is jobbnak látták távozni.

Kiss Ádám

Comments are closed.