Forrás: hirszerzo.hu

Nem adta hozzájárulását Helmut Kohl, hogy kiállítsák hasonmását a hétvégén megnyílt új berlini panoptikumban. A volt német kancellár ügyvédjei révén kívánja tisztázni az ügyet.

A német főváros világhírű bulvárján, az Unter den Lindenen szombaton megnyílt Madame Tussaud Múzeumot újabb botrány fenyegeti, miután egy látogató megrongálta a hajdani náci diktátor, Adolf Hitler viaszfiguráját.

Helmut Kohl ex-kancellár ugyanis úgy nyilatkozott a Bild című bulvárlapnak a hétvégén, hogy sohasem járult hozzá, hogy kiállítsák viaszszobrát. A hajdani bonni-berlini kormányfő, aki 1982-től rekord ideig, 16 évig volt a szövetségi köztársaság kancellárja, jogi útra tereli az ügyet. Kohl egyébként hosszú hónapok után a napokban hagyhatta el a rehabilitációs klinikát.

A 78 éves konzervatív politikus még februárban esett el – frissen operált térdével – otthonában és komoly fejsérülést és agyrázkódást szenvedett. Kohl legutóbb májusban került az újságok címoldalára, amikor másodszor is megnősült, feleségül véve egy 34 esztendővel fiatalabb hölgyet.

Az összesen 75 figurával a német főváros új attrakciójának számító Madame Tussaud Múzeum már szombaton botrányosan mutatkozott be: egy 41 éves berlini férfi ugyanis röviddel a panoptikum megnyitója után súlyosan megrongálta Adolf Hitler viaszszobrát.

A sokat vitatott, mintegy 200 ezer eurós (50 millió forint) költséggel elkészített bunker jelenet, a megtört, 56 éves Führert íróasztalánál, akták közt örökítette meg. Miután a náci diktátor bemutatása ellen tiltakozó férfi letépte Hitler fejét, az egész alakot eltávolították az épületből. Restaurálásáról a hétvégén csak találgatások folynak.

A berlini Magyar Nagykövetséggel szomszédos, új panoptikum kevésbé botrányos hírességei között ott van Angela Merkel kancellárnő, Marlene Dietrich, a 30-as, 40-es évek filmcsillaga, valamint Albert Einstein professzor és Madonna szobra is.

FH

Comments are closed.