Forrás: NOL

A miniszterelnök nemzeti önvédelmet hirdetett

Népszabadság * Hírösszefoglalónk * 2008. július 7.

A kormányfő fellépése a szélsőségek ellen F

Kép: otó: Szabó Bernadett

Megvitatná a legfőbb közjogi méltóságokkal a demokratikus intézményrendszer állapotát a miniszterelnök a Meleg Méltóság Napján történtek miatt. Gyurcsány Ferenc nemzeti önvédelmet és gyűlést hirdetett szeptember 6-ára.

Betelt a pohár, itt az ideje a jogos nemzeti önvédelemnek! – hangsúlyozta az Országház épülete előtt tegnap tett sajtónyilatkozatában a miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc bejelentette: kezdeményezi, hogy a legfőbb közjogi méltóságok vitassák meg, miért látszunk gyengének pár száz, a többséget terrorizáló szélsőségessel szemben, és mi az, ami hiányzik az alkotmányos intézményrendszerből. A kormányfő a szélsőségek, az indulatok, az intolerancia ellen nemzeti önvédelmet hirdetett; az összefogás megmutatására gyűlést hirdetett szeptember 6-ára. Úgy látja, ha többséget kapnak a nemzeti önvédelmi kezdeményezések, akkor az országban nem káosz lesz, hanem „szabad, demokratikus büszkeség”.

Gyurcsány álláspontja szerint a szélsőségesek hamisan hivatkoznak legszentebb magyarságunkra, ellopják magyarságunk szimbólumait és a szabadságot. A szélsőségek évek óta megzavarják a szabadság örömét. Ha így megy tovább – mondta -, nekünk is félnünk kell, és meggondolnunk, hogy kimegyünk-e az utcára. Ez nem rendőrségi, nem meleg-, nem zsidó- és nem cigány-, hanem közös ügy.

A miniszterelnök tegnap már találkozott a legfőbb ügyésszel és az igazságügy-miniszterrel, akiktől csütörtökre gyorsjelentést kért arról, hogy az állami intézmények hogyan végezték a dolgukat.

Az MTI-nek az újabb Magyar Chartáról azt mondta, az nem a baloldalról és a jobboldalról, nem a pártokról, nem a szervezetekről szól, hanem arról a milliónyi polgárról – fogalmazott -, akinek elege van abból, hogy egy pár ezres, rendkívül erőszakos csoport mondja meg, mit lehet tenni, és mit nem. Közösen meg kell védeni a demokratikus Magyarországot, mert az intézményrendszer és a szabályok láthatóan nem nyújtanak védelmet.

Gyurcsány szerint sokan érzik úgy – és erre a kormányfő válaszolni akar -, hogy a „89-90-es szabadságjogokkal a többséggel szemben élnének vissza. Azt szeretné, ha mindenki elgondolkodna azon, hova jut az ország, ha hagyja, hogy egy erőszakos csoport arra tolja, amerre ők akarnak menni.

– Nyugodtan, higgadtan mindenkinek válaszolnia kell arra, hol áll. És akinek ez fontos, áldozzon erre az ügyre pár órát az életéből – jelentette ki a kormányfő.

Hirdessen Ön is az ETARGET-tel!

Comments are closed.