Forrás: Népszava

A miniszterelnök a közjogi méltóságokkal akar egyeztetni, hogy útját állják a szélsőségeseknek. Gyurcsány Ferenc azt szeretné, hogy a demokratikus többség szervezze meg a Magyar Chartát, szeptember 6-ra pedig Budapestre gyűlést hirdetett. Mindennek oka, hogy szombaton, a meleg büszkeség napján szélsőségesek többször rátámadtak a felvonulókra, a menet után pedig politikusokra és közéleti emberekre is. 56 embert előállítottak, sokan megsérültek

Betelt a pohár, eljött az ideje a jogos nemzeti önvédelemnek – mondta Gyurcsány Ferenc az Országház épülete előtt tegnap délután. A miniszterelnök bejelentette, kezdeményezi, hogy a következő napokban találkozzanak egymással a legfőbb közjogi méltóságok, és vitassák meg, miért látszunk gyengének pár száz, a többséget terrorizáló szélsőségessel szemben, és mi az, ami hiányzik az alkotmányos, demokratikus intézményrendszerből.

A szombati, budapesti meleg büszkeség napján történteket a harmadik Magyar Köztársaság szégyenének nevezte, és a szélsőségek, az indulatok, az intolerancia elleni jogos nemzeti önvédelmet is kezdeményezett. Azt mondta, a demokratikus többség szervezze meg a Magyar Chartát, szeptember 6-ra pedig Budapestre gyűlést hirdetett. A miniszterelnök szerint, ha többséget kapnak ezek a nemzeti önvédelmi kezdeményezések, akkor az országban nem káosz lesz, hanem szabad, demokratikus büszkeség. Kijelentette, hogy a szélsőségesek hamisan hivatkoznak legszentebb magyarságunkra, ellopják magyarságunk szimbólumait, és ellopják a szabadságot.

Évek óta tart az, ami szombaton történt, pedig húsz éve az emberek azt hitték, többé senki nem mondhatja meg nekik, demokráciában hogyan kell élni – mondta Gyurcsány. Ma a szélsőségek megzavarják a szabadság örömét, és ez nem megy tovább. Annál is inkább véget kell ennek vetni, mert ha így folytatódik, akkor nemcsak a szabadság örömében most megzavartaknak, hanem másoknak is félniük kell, és meggondolni, hogy kimenjenek-e az utcára. A kormányfő azt mondta, ez nem rendőrségi, nem meleg, nem zsidó, nem cigány kérdés, hanem közös ügy. Később a távirati irodának még elmondta, közösen meg kell védeni a demokratikus Magyarországot, mert a demokratikus intézményrendszer és a szabályok láthatóan nem nyújtanak védelmet. Úgy fogalmazott, “nyugodtan, higgadtan mindenkinek válaszolnia kell arra, hol áll. És akinek ez fontos, áldozzon erre az ügyre pár órát az életéből”.

Sólyom László köztársasági elnök a szabadságát tölti, belföldön nyaral. Hivatala korábbi közlése szerint azonban nemzetközi kötelezettségeinek és halaszthatatlan itthoni teendőinek ez idő alatt is eleget tesz. Legutóbb például részt vett a Miskolci Egyetem diplomaátadó ünnepségén. Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke értesüléseink szerint külföldön tartózkodik, csak a Házbizottság szerdai ülésére tér haza, ezután tud csak egyeztetni a témában a kormányfővel. Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke lapzártánkig nem jelezte, szándékában áll-e, s ha igen, mikor ez ügyben egyeztetni. A Legfelsőbb Bíróságnak jelenleg nincs kinevezett elnöke, miután Lomnici Zoltán mandátuma június végén lejárt.

Gyurcsány Ferenc tegnap találkozott Kovács Tamás legfőbb ügyésszel és Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszterrel is. A kormányfő csütörtökre gyorsjelentést kért arról, hogy szombaton hogyan végezték munkájukat az állami szervezetek.

Szombaton délután szélsőségesek támadtak rá a meleg méltóság menete után Horn Gáborra, az SZDSZ ügyvivőjére, a Lévai Katalint, szocialista európai parlamenti képviselőt és Szetey Gábort, volt miniszterelnöki hivatali államtitkárt szállító rendőrautóra, valamint Orosz Józsefre, a Klubrádió riporterére is. A szélsőségesek többször a felvonulás résztvevőire is rárontottak; tojásokkal, petárdákkal és füstbombákkal dobálták őket, gyakorlatilag minden utcasarokról. A meleg méltóság menete az Erzsébet térről indult és az Andrássy úton végigvonulva jutott el a Felvonulási térre. A vonulást a Liszt Ferenc téren már várták szélsőségesek. A rendőrség hamar felszámolta az ottani rendbontást. Az Oktogonnál szintén érték támadások a melegeket. Egy Andrássy úti lakásban bombák készítésére alkalmas anyagokat foglalt le a rendőrség, és egy rendőrautót Molotov-koktéllal gyújtottak fel. A melegfelvonulással szembevonuló Polgár Tamás, alias Tomcat felvonulásán rendbontás nem történt.

A Hősök terén végül valamivel hat óra előtt kezdődtek a zavargások, miután a szélsőségesek nekirontottak a kordonoknak és a rendőröknek is. Az oszlatás közben a rendőrség vízágyúkat is bevetett. A zavargásokon 56 embert állítottak elő. A melegeket kimenekítették a Felvonulási térről, kisföldalattival vitték el a belvároshoz. A radikálisok nem sokkal ezután távoztak, és 20 órára már itt is teljesen helyreállt a rend. A felvonulások és rendbontások során öt embert kellett ellátnia a mentőknek; a rendőrök közül 12-en szenvedtek könnyebb sérüléseket.

Népszava Online

Comments are closed.