Forrás: Magyar Hírlap

A KDNP szakmai és erkölcsi hiányosságokat lát a szaktárcánál

Személyi konzekvenciák levonását sürgette az oktatási tárcánál tegnap Semjén Zsolt, a KDNP elnöke, miután az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek minősítette a közoktatási törvény egyházi iskolákat érintő normatív finanszírozási gyakorlatát.

Semjén: a kormánynak visszamenőleg is rendeznie kell tartozását (Fotó: Béli Balázs)

· A jogi védettség kiterjesztése nem járhat más alapjog sérelmével

· Az iskolák szülői közössége és az egyházak örülnek a döntésnek

Tudatos egyházellenes kultúrharc – ezekkel a szavakkal minősítette az oktatási kormányzat alkotmányellenes gyakorlatát tegnap Semjén Zsolt, a KDNP elnöke. A politikus frakciótársával, Salamon Lászlóval és a fideszes Balsai Istvánnal közösen fordult az Alkotmánybírósághoz, mivel elfogadhatatlannak tartják, hogy az egyházi iskolák közoktatási normatíváját alacsonyabb szinten határozta meg a kormány, mint az önkormányzati intézményekét. Ezzel szerintük a Gyurcsány-kabinet az alkotmány mellett súlyosan megsértette az esélyegyenlőséget is.

A parlamenti többség döntése nyomán hozott közoktatásitörvény-módosítás megsértett egy nemzetközi szerződést, az Apostoli Szentszékkel kötött 1997-es megállapodást. Ennek alapján döntött az AB, így a közoktatási törvény elleni beadvány többi elemét nem is vizsgálta a testület.

“Ez nem szakmai hiba, hanem tudatos törvénysértés, az egyházak, az egyházi iskolákba járó diákok tudatos megkárosítása” – jelentette ki a KDNP elnöke. Hozzátette: “Hiller István és tárcája nem csupán szakmai alkalmatlanságáról tett tanúbizonyságot, hanem erkölcsi hiányosságokról is.” A KDNP elnöke Gyurcsány Ferencnél a személyi konzekvenciák levonását sürgette. Felszólította a kormányt, hogy a jövő évi költségvetés tervezésekor visszamenőleg is rendezze tartozását, s fizesse ki azt az összeget, amellyel az egyházi fenntartású intézményeknek tartozik.

Arra is felhívta figyelmet, hogy nem csak a katolikusokat, hanem a református, evangélikus egyházakat és a zsidó hitközséget is megrövidítette a most megsemmisített törvény. Emellett minden nem állami és önkormányzati iskola, tehát a speciális feladatokat ellátó intézmények és a nemzetiségi iskolák is kárvallottjai az ügynek. “Nem arról van szó, hogy Hiller István az egyházakkal hadakozik, most már az Alkotmánybírósággal és az Állami Számvevőszékkel is, amely kimondta, hogy 2,7 milliárd forint visszajár az egyházi iskoláknak” – emlékeztetett.

Salamon Lászlóval együtt elképesztőnek nevezte az oktatási tárca reagálását az ügyre. Semjén pökhendinek és arrogánsnak titulálta Arató Gergely államtitkárt, aki szerint nekik semmilyen jogalkotási vagy költségvetési feladatuk nincs az AB döntése után, és aki emellett a vallási fundamentalizmus képviselőjének nevezte a KDNP-t. Azt is mondta, hogy az állami és egyházi intézményeknek egyenlő finanszírozás jár, utóbbiaknak csak olyan mértékig jár a többletjuttatás, amilyen mértékig állami feladatot látnak el.

Pindroch Tamás

Comments are closed.