Forrás: Magyar Hírlap

Csupán szavakban áll a cigányság mellé a kormány, a tettei nem támasztják ezt alá – állítja Raduly József. A 100 Tagú Cigányzenekar korábbi vezetője művésztársaival együtt szalont alapított a roma kultúra népszerűsítéséért, mert ebben látja hazánk legnagyobb kisebbségének az egyik kiugrási lehetőségét.

“Hangzatos propaganda helyett valódi tetteket várnak a cigányok a kormánytól” – jelentette ki Raduly József a Magyarországi Cigányok Kulturális és Művészeti Szalonjának alapító ülésén. A 100 Tagú Cigányzenekar korábbi vezetője szerint katasztrofális helyzetben van a hazai roma társadalom, a nyolcszázezres közösség a rendszerváltás egyik legnagyobb vesztese. Mint mondta, az egyik lehetséges kiút a cigány művészet népszerűsítésében rejlik, ezért Rostás Farkas György József Attila-díjas íróval és Sánta Ferenc Kossuth-díjas zenésszel együtt megalapították a szalont, és az ősztől havi rendszerességgel szerveznek majd kulturális programokat. Céljuk, hogy megismertessék az emberekkel a roma művészet értékeit.

Raduly hangsúlyozta: a cigányság legnagyobb része a halmozottan hátrányos helyzetű kistelepüléseken él, ahol a magyaroknak sem nagyon jut munka. “Hallhattuk, hogy dübörög a gazdaság, hogy a pannon pumának semmi sem lehetetlen. A szomorú valóság ezzel szemben az, hogy az egész társadalom nyögi a növekvő munkanélküliség terhét, de különösen a romák.” Raduly szerint az MSZP és az SZDSZ a kormányzással ellentétben ahhoz kiválóan ért, hogy saját hibáiról klasszikus bűnbakképzési mechanizmussal vonja el a figyelmet.

“Mutassák meg, mit tett eddig a kabinet a cigányokért! Nehéz lenne, mert a szavakon túl alig valamit. Pedig a magyarság jövője elképzelhetetlen a romák felemelkedése nélkül” – állítja az egykori muzsikus. Raduly József szerint hatalmas érvágást jelentett, amikor Kóka János korábbi miniszter egy tollvonással megszüntette a cigányzenészek kötelező vizsgáját, emiatt ugyanis elkerülhetetlenül felhígult a hajdan nagy tiszteletnek örvendő réteg. “Hol van ilyenkor az Országos Cigány Önkormányzat?” – tette fel a kérdést. Szerinte akkor nagy a kormány csatlósaként működő szervezet hangja, amikor a Magyar Gárda ellen kell felvonulni, a romák valódi érdekvédelmét azonban nem látja el.

Kacsoh Dániel

Comments are closed.