Forrás: Magyar Hírlap

Japán közvetítéssel, Tokióban tárgyaltak a békéről izraeli, palesztin és jordániai politikusok, miközben Izraelben egy palesztin a munkagépével ölt meg négy embert, és sokakat megsebesített.

A kotrógépnek semmi sem állhatta útját (Fotó: Reuters – Baz Ratner)

Az izraeli személyazonossági kártyával rendelkező kelet-jeruzsálemi palesztin egy kotrógépet vezetett a jeruzsálemi Jaffa úton, majd hirtelen ámokfutásba kezdett. Nekiment egy autóbusznak, autókat tiport el, négy embert gázolt halálra, negyvenöten megsebesültek. Az izraeli rendőrség különleges osztagának emberei a kotrógép vezetőfülkéjében birkóztak vele, de nem sikerült legyűrniük, és az egyik rendőr agyonlőtte. A Haarec című lap azt írta, hogy a palesztin büntetett előéletű volt. A rendőrség szóvivője szerint egyértelműen terroristaakció történt. A merényletet két palesztin csoport is magára vállalta: a Galileai Szabad Emberek Brigádjai és az Emad Mugnije Brigádok. A Gázai övezetet irányító Hamasz “az izraeli agresszióra adott jogos válasznak” minősítette a történteket, de közölte, hogy nem a Hamasz a felelős. Az izraeli rádió szerint a merénylő a saját szakállára cselekedett.

A jeruzsálemi incidens jelzi, hogy az erőfeszítések ellenére a békefolyamat aligha fejeződik be egyhamar. Japán azonban bízik az eredményességében, ezért olyan agráripari vállalkozást akar létrehozni Ciszjordániában, amely hatezer palesztinnak adna munkát. Komura Maszahiko japán külügyminiszter kiszélesítette a gazdasági tárgyalásokat. Tokióban összehozta egymással Szamir Abdullah palesztin tervezési minisztert, Gideon Ezra izraeli környezetvédelmi minisztert és Szalah Basir jordániai külügyminisztert is.

A japán vállalkozás megvalósítása már jövőre megkezdődhet Ciszjordániában, de Tokiónak nagyobb tervei is vannak. Igyekszik megerősíteni a jelenlétét a Közel-Keleten. Japán ezentúl a gazdasági erejéhez méltó szerepet akar betölteni a nemzetközi politikában.

FGY

Comments are closed.