Forrás: NOL

Négy halálos áldozata van a Jaffa úti ámokfutásnak

Népszabadság * Munkatársunktól * 2008. július 3.

A merénylet helyszíne a belvárosban

Kép: REUTERS – Baz Ratner

Három embert megölt, és legalább negyvenet megsebesített az a palesztin, aki tegnap délben elkötött egy buldózert Jeruzsálem belvárosában, majd a Jaffa úton a forgalommal szemben haladva öklelt fel buszokat, és gyűrt maga alá autókat. Fél tucat kocsit roppantott szét a húsztonnás földgyalu, a támadásban egy csecsemő is megsérült. A palesztin támadóra többször rálőttek, végül a vezetőfülkéjébe felmászó egyik rendőr végzett vele, és vetett véget az ötszáz méteres ámokfutásnak.

A forgalmas Jaffa úton az emberek fejvesztve menekültek a helyszínről, a szent városban szükségállapotot hirdettek. A támadó, Hoszam Dwajjat a Reuters szerint maga is az építkezésen dolgozott. A villamos vonalának építése miatt most Jeruzsálem nagy része fel van túrva. Szemtanúk szerint a jelenet hasonlított az 1996-ban és 2000-ben a Jaffa úton haladó buszok ellen elkövetett öngyilkos merényletekre.

Az izraeli kabinet terrorista cselekménynek nyilvánította az akciót, amelyet több palesztin csoport is magára vállalt – többek között a legutóbbi jeruzsálemi merényletért, a márciusban egy vallásos iskolában nyolc halálos áldozatot követelő lövöldözésért is felelős szervezet. Izraeli szakértők szerint Dwajjat feltehetően egyedül, a saját tervei alapján követte el a támadást.

A Hamasz radikális szervezet „jogosnak” nevezte a tettet, bár közölte: nem tud semmit az esetről. Mahmud Abbasz palesztin elnök elítélte a merényletet, és önmérsékletre szólította fel az izraeli vezetést. Ehud Olmert izraeli miniszterelnök megbeszéléseket folytatott az igazságügy-miniszterrel, mert szeretné, ha a merénylő házát lerombolnák, és családja izraeli társadalombiztosítását elvennék. Tegnap a knesszet elfogadott két törvényjavaslatot, amelyek értelmében minden terrorcselekménnyel összefüggésbe hozható izraeli arabtól meg lehet vonni az állampolgárságot.

Hirdessen Ön is az ETARGET-tel!

Comments are closed.