Forrás: HETEK

Egy Ciszjordániában japán tervek alapján felépítendő agráripari vállalkozásról állapodtak meg szerdán Tokióban az izraeli-palesztin-jordániai béketárgyalásokon.

Előbb Komura Maszahiko japán külügyminiszter az izraeli küldöttséggel folytatott megbeszélésen követelte, hogy Izrael állítsa le a zsidó telepek építését, és felszólított arra, hogy érjenek el haladást a közel-keleti rendezést célzó útitervben. Gideon Ezra izraeli környezetvédelmi miniszter azt hangoztatta, hogy országa folytatja az útiterv megvalósítását és a tárgyalásokat a palesztinokkal.

Ezt követően a megbeszélés körét kiszélesítették, és csatlakozott hozzájuk Szalah Basír jordániai külügyminiszter és Szamír Abdalláh palesztin tervezési miniszter. A találkozón egyetértés alakult ki a Ciszjordániában létrehozandó japán agráripari vállalkozásról, ami munkahelyeket teremtene a palesztinoknak. A létesítmény idővel gyümölcsöt és zöldséget exportálna a Perzsa-öböl térségébe.

A kiadott közlemény szerint a felek megerősítették, hogy elkötelezettek a terv megvalósítása mellett, amely hozzájárul az Izrael mellett, azzal együtt létező jövőbeli palesztin állam megteremtéséhez. A vállalkozás megvalósíthatósági tanulmánya ez év novemberére készül el. A négy ország most megállapodott abban is, hogy a lehető legkorábban, 2009-ben megkezdik az építést.

A Tokió által 2006-ban kezdeményezett terv hatezer palesztinnak nyújthat munkát. Japán igyekszik erősíteni jelenlétét a Közel-Keleten és nagyobb szerepet játszani a nemzetközi színtéren.

(MTI)

Comments are closed.