Forrás: MNO

2008. június 23. 00:00Fadd nagyközség lakóinak együttélési szabályzatát mutatták be szombaton a Tolna megyei település falunapján, amelyre a Magyar Gárda és a Nemzeti Érzelmű Motorosok Egyesületének tagjait is meghívták.

– A szabadság, a tulajdon, a személyi biztonság, az elnyomással szembeni ellenállás joga alkotmányos jogok, s ezen jogok tiszteletben tartása és védelme az állam elsőrendű kötelessége – ismertette Klárikné Kovács Éva óvónő a szabályzat bevezetőjében. Mint mondta: „Fadd nagyközség a legutóbbi időkig a nyugalom szigete volt. Ez a nyugalom eltűnőben van. Rajtunk múlik, hogy milyen lesz a jövőnk.”

A rendezvényen Fodor József cigány származású helyi képviselő kijelentette: egy nemrég odaköltözött család miatt borult fel a megszokott nyugalom, és vált mindennapossá a fenyegetés Faddon, mert ők azok, akik „törvényen kívül érzik magukat, és az egész falut terrorizálják”. A képviselő felolvasta a település szabadságon lévő polgármesterének levelét, aki úgy fogalmazott: „ha tényleg jön a Magyar Gárda, akkor Isten hozta őket”. – Legyetek üdvözölve Faddon, a rendtől nem kell félni! – szögezte le levelében Fülöp János polgármester. Az egybegyűlt több száz jelenlévőhöz a Magyar Gárda alapító tagja is szólt, kiemelve: „senki ellen nem vagyunk, azokért vagyunk, akik ránk szorulnak”. Szilárd István utalt arra is, hogy a rendőrség kezdeti szembenállása a szervezetük iránt változóban van, szavai szerint „ami itt van, az a rendőrség szolidaritásával történik”.

A mintegy 150 taggal jelen lévő Magyar Gárda és a 40 motorral érkezett motoros egyesület ezt követően rendőri biztosítás mellett végigvonult a település utcáin, ismét felolvasták az együttélési szabályzatot, majd a hősi emlékműnél koszorút helyeztek el.

Az Országos Cigány Önkormányzat elnöke, Kolompár Orbán pénteken kiadott közleményében arra kérte a tolnai településnek a Fidesz, a KDNP és a Faddi Polgári Egyesület színeiben mandátumot nyert polgármesterét, alpolgármesterét, valamint képviselő-testületét, hogy „ne legitimálják a magyar állampolgárokat megosztó, mesterségesen viszályt szító rendezvényt”.

Az MSZP Tolna Megyei Szövetsége elfogadhatatlannak nevezte a rendezvényt, amely szerintük „a Fidesz helyi képviselői által szervezett szélsőséges, kirekesztő megmozdulás”.

Pilári Darinka

Comments are closed.