Forrás: Mazsihisz

Még csak pár hete fordult célegyenesbe az amerikai elnökválasztási hadjárat, a cyberháború viszont valódi övön aluli ütésekkel máris elkezdődött.

Forrás: Kitekintő

2008. július 2. / Kustánczi Norbert

Az adok-kapokban ezúttal John McCain stábja kényszerült magyarázkodásra, mivel a republikánus elnökaspiráns reklámjai váratlanul olyan weboldalakon jelentek meg, ahol a demokrata Obamát durván pocskondiázzák.

“Amint észrevesszük, máris gondoskodunk róluk.” – ezt nyilatkozta John McCain szóvivője hétfőn, utalva arra, hogy a CNN hírcsatorna tudósítására reagálva eltávolítatták kampányhirdetéseiket néhány weboldalról. Néhány olyan weboldalról, amely az ellenfél Barack Obamát igencsak súlyos vádakkal, rágalmakkal illeti, sőt esetenként sci-fibe illő konspirációkat tálal az olvasóknak.

A Stop-Obama.org blogoldalon olvasható egyik régebbi bejegyzésben például éles párhuzamot vont az író a demokrata elnökjelölt és Adolf Hitler között. Ezen az oldalon egész hétfőig láthatták a netezők John McCain egyik hirdetését. A Stop-Obama – amelyet a bemutatkozó információk szerint csalódott Clinton-hívők hívtak életre – csak egy a három olyan honlap közül, amelyből árad a tömény Obama-utálat, és amelyre a republikánusok reklámjai rákerültek. Gerinctelennek, Amerika-ellenesnek, kommunistának és egyben zsidógyűlölőnek nevezi az afroamerikai elnökaspiránst az Obama WTF nevű weboldal, melynek egyik, de nem hátsó szándéka, hogy összeesküvés-elméleteket gyártva “lerántsa a leplet” Obama és különböző köztörvényes- és fehérgalléros bűnözők, esetleg diktátorok és ne-adj-isten terroristák közötti titkos kapcsolatról. A CNN egy harmadik oldalra is felhívja a figyelmet: a SavagePolitics.com-on böngésző gyanútlan amerikai a demokrata elnökjelöltről olyan cikkeket olvashat, melyből kiderül, hogy Obama igazából tolvaj, szexista, amúgy megrögzött hazudozó és mindezek mellett rasszista is.

Ez a három valószínűleg csak pár a több ezer olyan oldal közül, mely valóban be akarja feketíteni az amúgy is afro-amerikai elnökjelöltet. Természetesen John McCain-pocskondiázók is szép számmal vannak a kibertérben, de egyelőre azokon az oldalakon az Obama-kampány hivatalos hirdetései még nem tűntek fel. Elvileg. Egy webes félrenyúlás azonban a demokraták háza táján is akadt már: az egyik Obama-hirdetést például azért kellett visszavonni az Amazon.com-ról, mert az véletlenül ugyanazon az oldalon jelent meg, ahol a könyvkereskedő cég az “Izrael-lobbi” című könyvet árulta, mely be kívánja bizonyítani, hogy az amerikai külpolitikát egy Izraelt támogató szervezet tartja sakkban.

A republikánus jelölt szóvivője a fiaskó elleni védekezésként elmondta: mivel a kampánystáb a Google céget is bevonja reklámok értékesítésébe és a reklámok szétosztásába, ezért nem tudják kontrollálni, hol, milyen oldalakon jelennek meg a McCain-t népszerűsítő hirdetések. Brian Rogers hozzátette: már eddig is több tízezer olyan weboldalt tiltattak le, mely sértő és támadó volt.

Comments are closed.