Forrás: NOL

Népszabadság * Munkatársunktól * 2008. július 2.

Az Alkotmánybíróság döntése után a miniszterelnöknek le kellene vonnia a személyi konzekvenciákat az oktatási tárca vezetését illetően – közölte Semjén Zsolt, a KDNP elnöke keddi sajtótájékoztatóján.

Kép: Szabó Bernadett

Az Alkotmánybíróság határozata, amelyben a közoktatási törvény egyik bekezdésének egy részét megsemmisítette, alátámasztja, hogy az egyházi iskolák finanszírozásának törvényi garanciái hiányoznak – áll a Katolikus Pedagógiai Szervezési és Továbbképzési Intézet közleményében. Úgy fogalmaznak, hogy “eddig az egyházi iskolák nem részesültek teljes körűen az önkormányzatoknak megállapított normatívákból és egyéb támogatásokból sem”.

Utóbbi jogcímen például az önkormányzati iskolák – az egyháziakkal ellentétben – egyszeri és tartós bérkiegészítést kaptak. Az AB hétfői határozata gondoskodik róla, hogy megszűnjön az egyházi közoktatási intézményeket sújtó diszkriminatív állapot – mondta Csoma Áron, a református egyház szóvivője. Az elmúlt egy évben több kormányzati intézkedés hátrányosan különböztette meg az önkormányzati fenntartású iskolákhoz képest az egyháziakat. A Magyarországi Evangélikus Egyház örömmel fogadta az Alkotmánybíróság határozatát – mondta Ittzés János, az egyház elnök-püspöke. Afölötti örömének is hangot adott, hogy az AB “aktuális politikai érdekeket mellőzve” hozta meg határozatát. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) üdvözli az Alkotmánybíróság határozatát, ami megfelelő mederbe terelheti az állam és az egyházak közötti további tárgyalásokat – mondta Feldmájer Péter, a Mazsihisz elnöke.

Hirdessen Ön is az ETARGET-tel!

Comments are closed.