Forrás: HETEK

Nem gondolom, hogy Európa Izrael ellensége lenne, mondta a mind gyakoribb antiszemita jelenségekre reagálva az ATV Egyenes beszéd című műsorában Jona Metzger. Ami pedig a világpolitikát illeti, Izrael főrabbija szerint nem biztos, hogy a zsidó államnak az Európai Unióhoz kellene csatlakozni, azon egyszerű oknál fogva, hogy Izrael egy közel-keleti ország.

Persze az is igaz, tette hozzá a főrabbi, hogy ilyenként a térség legfontosabb, egyetlen demokratikus állama, amelynek kultúrája európai gyökerekből táplálkozik.

A főrabbi szerint nem véletlen, hogy a vén kontinens támogatja Izraelt. Persze Európában is szép számban akadnak szélsőséges megnyilvánulások a zsidókkal szemben, állította Metzger, de ez részben a szélsőséges arab politikai propagandának köszönhető. Ami azt akarja elhitetni, hogy Izrael egy agresszív támadó állam, nem egy önvédelemre koncentráló, túlélő nemzet, pedig, figyelmeztetett a főrabbi, ma is egy csomó támadás éri, amiről nem is tud a világ.

De Metzger szerint az antiszemitizmussal épp az a probléma, hogy mindig talál valami okot a gyűlöletre. Amíg nem volt államuk, akkor azért szidalmazták a zsidókat, hogy menjenek a saját földjükre, amikor pedig a zsidóságnak országa lett, amiatt támadták őket.

ATV

Comments are closed.