Forrás: Stop!

Az amerikai külügyminisztérium szerint alaptalan az a híresztelés, hogy Izrael az év végéig csapást akarna mérni iráni atomlétesítményekre.

“Nincs olyan információm, amely ezt megerősítené, és szerintem nagy butaság egyes emberek részéről olyan dolgokat állítani, amelyekről fogalmuk sincsen, ráadásul nevük elhallgatásával” – jelentette ki szokatlan nyers hangnemben kedden Tom Casey szóvivő.

A szóvivő az ABC televízió azon hírére reagált, miszerint a Pentagon egy tisztviselője szerint egyre nagyobb az esélye annak, hogy Izrael megtámadja Iránt annak atomprogramja miatt. A névtelenséget kérő védelmi illetékes szerint az Irán elleni izraeli csapás az Egyesült Államok és Izrael ellen iráni válaszcsapást váltana ki.

A Pentagon-tisztviselő szerint Izraelt két dolog késztetheti arra, hogy támadást indítson. Az első az, ha Irán az atomfegyver készítéséhez szükséges mennyiségű dúsított uránt állít elő, ami amerikai és izraeli hírszerzési értékelés szerint 2009-ben következhet be, esetleg már idén év vége előtt. A második kiváltó ok az lehet, hogy Irán hozzájut azokhoz az SA-20 légvédelmi rakétarendszerekhez, amelyeket Oroszországtól vásárol. A Pentagon-illetékes figyelmeztetett: Izrael előbbi esetben nem akkor lépné át a “vörös vonalat”, amikor Irán előállítja a kritikus mennyiségű dúsított uránt, hanem már előtte.

Bryan Whitman Pentagon-szóvivő azt mondta: nem kommentálja Izrael szándékait. Kifejtette: az Egyesült Államok diplomáciai úton és a nemzetközi szervezetekkel egyeztetve igyekszik kezelni Irán ügyét. Arra a kérdésre, hogy a Pentagonban növekedett-e az aggodalom az utóbbi hetekben az esetleges küszöbön álló izraeli csapás miatt, azt felelte: biztos lehet olyan embert találni a védelmi minisztériumban, aki emiatt aggódik.

Amerikai sajtójelentések szerint a Pentagon néhány vezetője attól tart, hogy Izrael még azelőtt megelőző csapást kíván mérni Iránra, hogy jövő januárban beiktatják hivatalába az Irán elleni csapást George Bushnál talán kevésbé támogató új amerikai elnököt.

Egyes védelmi tisztviselők szerint a június eleji nagyszabású izraeli légi gyakorlat egyértelműen az Irán elleni akció előkészítését szolgálta. Mike Mullen tengernagy, az amerikai vezérkari főnökök vezetője a hét végén Izraelben tárgyalt, a megbeszélések egyik fő témája az iráni atomprogram volt.

Az ABC egy nyugati diplomatát is idézett Tel-Avivból, aki szerint egy Irán elleni izraeli vagy amerikai támadás a következő hat hónapban nem valószínű, mert a katonai megoldás az utolsó eszköz, amelyről nem hoznak döntést egykönnyen.

Comments are closed.