Forrás: NOL

Népszabadság * Horváth Gábor * 2008. július 2.

Az amerikai védelmi minisztérium vezetését aggasztja az a lehetőség, hogy Izrael még idén légitámadást intéz Irán nukleáris létesítményei ellen.

Az ABC televízió hírszolgálatának név nélkül nyilatkozó felelős személyiségek úgy látják, hogy a katonai akció valószínűsége annak ellenére növekszik, hogy Teherán várhatóan nemcsak Izraelen, hanem a térségben lévő amerikai erőkön is megpróbálna bosszút állni, illetve az amúgy is rekordszinten lévő olajárak eddig elképzelhetetlen magasságokba szöknének.

Az amerikai katonai vezetés két “vörös vonalat” lát, amelyek átlépése szinte bizonyosan izraeli támadáshoz vezet: az atombombához elegendő mennyiségű dúsított uránium előállítása a natanzi nukleáris központban, illetve az Oroszországtól vásárolt SA-20-as légvédelmi rakétarendszerek hadrendbe állítása. A legveszélyesebb pillanat közvetlenül ezen események előtt jön el: Izrael nem akarja megvárni, hogy Iránnak tényleg atombombája lehessen, illetve feltehetően még az orosz légvédelmi rakéták érkezése előtt fog támadni. További szempont, hogy a Bush-kormányzat általában Izrael minden lépését támogatja – ami nem biztos, hogy ugyanígy elmondható lesz a január 20-án hivatalba lépő új elnökről.

Több érv szól amellett, hogy Izrael csak a támadás realitásának bizonygatásával próbál nyomást gyakorolni Iránra és Európára.

Hirdessen Ön is az ETARGET-tel!

Comments are closed.