Forrás: JNA – Jewish News Agency

Az izraeli nemzeti múzeum (Israel Museum) visszaszolgáltatott három darab 1700 éves medaliont egy lengyel arisztokrata családnak, amelynek műtárgygyűjteményét a nácik rabolták el a második világháború idején – jelentette be kedden James Snyder, a múzeum igazgatója.

A három közül két medalion “felbecsülhetetlen értékű” zsidó vallásos műtárgy, üvegbe foglalt aranylemezen Júda oroszlánjait és a menórát, a hétágú gyertyatartót ábrázolja, és ezáltal a lerombolt jeruzsálemi nagytemplomra utal. Mindhárom érme ahhoz a több ezer antik műtárgy – szőnyegek, festmények, szobrok, kézműves alkotások – alkotta kollekcióhoz tartozott, amelyet a 19. században Isabella Dzialynska lengyel grófnő gyűjtött össze a lengyelországi Goluchow kastélyban.

Miután Hitler csapatai 1941-ben lerohanták Lengyelországot, a nácik elkobozták a gyűjteményt és egy osztrák kastélyba szállították át. A háború utáni zűrzavarban a kastélyt kirabolták, a gyűjtemény különböző darabjai múzeumokba, kereskedőkhöz és magángyűjteményekbe kerültek.

A három medalion a múlt század 60-as éveiben tűnt fel Bécsben és az izraeli nemzeti múzeum vásárolta meg a darabokat.

Visszaszolgáltatásukról Dzialynska grófnő örökösei nevében az elrabolt európai művészeti tárgyak tulajdonosait képviselő londoni Commission for Looted Art in Europe nevű alapítvány – miután felfedezte az értékes műtárgyakat Jeruzsálemben – négy éve kezdett tárgyalni a múzeummal, amellyel most megszületett a megállapodás.

Ennek értelmében a zsidó jelképeket ábrázoló két felbecsülhetetlen értékű medalion a múzeumban marad: egyet az Israel Museum megvásárolt a tulajdonosoktól, egyet egy szponzor vett meg, aki határozatlan időre kölcsönadta az intézménynek, míg a harmadik érme, amely egy kacsát és gyümölcskosarat ábrázol, az örökösöknél marad. A vételárat egyik fél sem árulta el.

Adam Zamoyski, a kollekciót megalapozó grófnő dédunokája elmondta, hogy éveken át kutattak a szétszóródott családi gyűjtemény darabjai után, csekély sikerrel. Az 1980-as években, amikor újra felébredt a figyelem az elrabolt műkincsek iránt, ismét nyomozni kezdtek. Az évek során számos műkincs került elő, így például alig két hónapja szolgáltattak visza a családnak egy 13. századi zománckeresztet.

Az izraeli nemzeti múzeumban őrzött három medalion a Kr. u. 3.-4. századi római keresztény katakombákból származott. A római légiók Kr. u. 70-ben rombolták le a jeruzsálemi templomot és kincseit magukkal vitték Rómába – köztük olyan hétágú kandelábereket, mint amilyenek az érmeken láthatók.

A nácik által a második világháború idején zsidó és más tulajdonosoktól elrabolt gyűjteményekből származó és soha vissza nem követelt műtárgyak száma szakértők szerint 250 ezer és 600 ezer között lehet – ezek mindmáig különböző múzeumok, kormányok és magángyűjtemények birtokában maradtak.

A régi tulajdonosokat képviselő londoni bizottság társelnöke, Anne Webber elmondta, hogy szervezete eddig mintegy háromezer ilyen műtárgyat segített visszajuttatni az örökösöknek. “Mivel sok ember számára művészeti tárgyaik elvesztése életük elvesztését is jelentette, a tárgyak visszaadása valamit visszaad családjaiknak abból az életből” – fogalmazott Anne Webber.

Az évek során az Israel Museum húszegynéhány, nácik által elrabolt és az örökösök által követelt műtárgyat juttatott vissza a családoknak, köztük Camille Pissarro “Boulevard Montmartre, Printemps” című mesterművét 2000-ben. Az eredeti tulajdonos örökösei akkor is beleegyeztek, hogy a festmény a múzeumban maradjon – most magyarázó felirat ismerteti történetét.

Forrás: MTI

Comments are closed.