Forrás: Stop!

A Kék Iskola (Fotó: keksuli.hu)

Tüntetést szervezett a Jobbik és a Magyar Gárda egy XIII. kerületi iskola bezárása ellen csütörtökön. A fővárosi intézmény egykori igazgatója azonban azt vallja, a megmozdulásnak semmi köze a megszűnéshez, azzal a két szervezet csupán saját politikai erejét kívánja fitogtatni.

A demonstráció előtt nem sokkal Tarján András, az említett Kék Iskola volt igazgatója (egyúttal az SZDSZ Országos Tanácsának kerületi delegáltja) közleményt juttatott el szerkesztőségünkhöz, amelyben arról tájékoztatott: 1991-től 2008-ig vezette a Kék Iskolát, és munkatársaival mindvégig arra törekedtek, hogy nyitott gondolkodásra, toleranciára és megértésre neveljék a gyerekeket. Tavaly a szomszédos Pannónia Általános Iskolával közös igazgatás alá kerültek, így tagintézményként vitték tovább iskolájuk szellemiségét. Ettől a szellemiségtől viszont – húzza alá – teljesen idegen a Jobbik és a Magyar Gárda „szégyenteljes, kirekesztő politikája”.

Majd ennél is súlyosabb dolgokat megfogalmazva hozzáteszi: „mélységesen abszurdnak és álságosnak tartjuk, hogy a kerületben gyerekek érdekeire hivatkozva akar politikai erődemonstrációt tartani egy nyíltan rasszista párt. Tartunk tőle, a Jobbik és operetthadserege csak újabb alkalmat keres arra, hogy hirdethesse szélsőséges eszméit”. Végül ezen okok miatt felszólította a Jobbikot és a Magyar Gárdát, tartsa távol magát iskolájuk ügyeitől.

Nos, ahogy az várható volt, a két szervezetet ez nem késztette meghátrálásra, s természetesen végrehajtotta akcióját. Ennek során több tucatnyian vonultak a XIII. kerületi Polgármesteri Hivatal épülete elé. A demonstrálók tiltakozásuk jeléül még petíciót is átadtak az önkormányzat oktatási osztályvezetőjének. Rendbontásra amúgy nem került sor, így rendőri intézkedésre sem volt szükség.

Az esemény másnapján Merker Dávid (Tarján Andrást külföldi elfoglaltsága miatt nem tudtuk elérni), a helyi Oktatási Bizottság liberális tagja a STOP-nak elmondta: az, hogy a tüntetők az egész országból épp a szóban forgó iskolát pécézték ki maguknak, számára is egyértelműen bizonyítja azt, hogy csak politikai célra használják fel a bezárás témáját. Ami ráadásul nem is az intézmény elvi megszűnését jelenti, hiszen csak összevonásról van szó. Bár elismerte, a tagintézménnyé kinevezés csakúgy, mint az igazgató-választás heves érzelmeket váltott ki az érintettek részéről, ám akkor is furcsának találja, hogy nem is akkor zajlott a megmozdulás, amikor a kérdés igazából aktuális volt. Arra a felvetésünkre pedig, hajlandóak lennének-e a szervezetekkel az ügyről tárgyalni, úgy felelt: „természetesen nem, hiszen nekünk nincs semmi megbeszélnivalónk egyikükkel sem. Bárki mással szívesen, de ők kívül esnek azon a körön, amely tagjaival mi tárgyalunk”.

A Jobbik felháborodott – lapozzon! Kovács Béla, a Jobbik XIII. kerületi elnöke úgy nyilatkozott: felháborító, hogy Angyalföld polgármestere és a szocialista többségű képviselőtestület diktatórikus módszerekkel irányítja, illetve félemlíti meg a Kék Iskola pedagógusait, akik ezért nem merik felemelni a szavukat. Nehezményezi továbbá a végleges megszűnést hozó döntés kapcsán, hogy egy 30 éves iskoláról van szó, s a képviselőtestület csütörtöki határozata értelmében több tucat tanár fog az utcára kerülni. Ez ellen pedig (mivel a helyi Fidesz-KDNP aláírásgyűjtő akciója sem vezetett sikerre) a Jobbik mindenképpen tiltakozni kívánt. Azt mondta, a kerületvezető előterjesztésére egyébként a képviselőtestület (amelynek reményei szerint 2010-től már a Jobbik is tagja lesz) határozatot fogadott el, miszerint Angyalföldön szervezete és a Magyar Gárda nem kívánatosak. Emiatt azóta többször is előfordult, hogy amikor rendezvényt kívántak tartani, az adott épület bérbeadóját megfenyegették. A volt igazgató azon megnyilatkozására pedig, miszerint a Jobbik nem is a gyerekekért, hanem saját politikai erődemonstrációját szem előtt tartva vonult fel, úgy reagált: ezt visszautasítja, s e mögött a mondat mögött egyértelműen a Polgármesteri Hivatal befolyását érzi.

A témában a STOP rendelkezésére állt Vona Gábor, a Jobbik elnöke is, aki elmondta: meggyőződése, hogy Tarján vagy politikai nyomásra, vagy pedig tudatlansága végett állítja azt, hogy a Jobbik és a Magyar Gárda kirekesztő politikát folytat. Úgy véli továbbá, mindenki magából indul ki, amikor azt nyilatkozza, hogy csak ürügyül használták fel a megmozdulást azért, hogy saját erejüket kimutassák. Minden pártnak megvannak a saját nézetei, így ők is vállalt eszmeiségük alapján cselekedtek csütörtökön. Az pedig, hogy rasszistának állítja be szervezetét, úgy véli, az a kategória, amelyet nem tűrnek el, ezért minden valószínűség szerint beperlik Tarjánt.

Szerző: Vass János

Comments are closed.