Forrás: NOL

Mottónk: „A reggeli péksütit majszolva nézzük a sajtot”

NOL * Lapzsemle * 2008. június 27.

A móri ügyben elhíresült bíró főbíró lesz?

A Hírszerző cikkéből idézünk:

„A Legfelsőbb Bíróság tagjává nevezik ki szeptember 1-i hatállyal Varga Zoltánt, aki nagy valószínűséggel téves ítéletet hozott a móri bankrablás ügyében. A jövő keddi döntést minden bizonnyal meghozó testület tagja, Bárándy Gergely kiállt Varga kinevezése mellett, Hack Péter és Fleck Zoltán jogtudósok azonban bírálták a lépést. Varga vezeti a K&H ügyet is, ha szeptemberig nem végez vele, ezt újra kell majd kezdeni.”

Miért zárták páncélszekrénybe a gimnáziumi igazgató számítógépét?

Sarkad vezetői páncélszekrénybe zárták a helyi Ady-Bay Gimnáziumban Szűcs Levente igazgató és két munkatársa számítógépét – értesült a megyei Hír6 portál több, egymástól független forrásból.

Szűcs Levente távozik sarkadról, mert Gyulán az Erkel Ferenc Gimnázium igazgatójává választották, Sarkadon viszont „munkajogi felelősségre vonást helyeztek kilátásba” az elköszönő középiskolai igazgatóval szemben olyan állítólagos kijelentései miatt, amelyekben nem jó színben tüntette fel a középiskolát.

A Hír6 szerint az ügy hátterében egy nagy videómegosztó portálra feltett, és a sarkadi Ady-Bay Gimnázium egyik óráján készült hangfelvétel és fotók állnak. A közel 8 perces anyagból kiderül, hogy az egyik osztály tanulói szabályosan „kiakasztották” a tanárukat. Nem tudni, kik szerkesztették az anyagot, és ki tette fel a videómegosztó portálra? A fejleményekből a Hír6 arra következtet, hogy a városvezetés Szűcs Leventére és két közvetlen beosztottjára gyanakszik.

 Szűcs viszont határozottan cáfol.

A botrányt kavaró videó a Hír6-on (is) látható.

AZ MTI LAPSZEMLÉJE

Három kivételével az összes adókedvezmény megszűnik?

A gazdasági növekedéssel, a fehéredéssel és három kivételével az összes  adókedvezmény megszüntetésével lehetne előteremteni a miniszterelnök  által célként meghatározott 400 milliárdos adó- és  járulékcsökkentést – írta a pénteki Világgazdaság.

A cikk ismertetése szerint pénteken többek között ennek irányáról is egyeztetnek az újabb dobogókői megbeszélésen a  szocialisták.

A kedvezményekből való válogatás is megosztja az MSZP-seket,  akik nem vették jó néven, hogy a múltkori tanácskozáson nemcsak  Veres János, hanem Bajnai Gordon is prezentált adócsökkentési  javaslatokat.

Bár a miniszterelnök a szocialista frakció legutóbbi ülésén  megjegyezte, hogy 400 milliárd forintos mozgástér lenne az az  összeg, amely már érzékelhető a gazdaság és a lakosság számára,  közel sem biztos, hogy végül ennyiben állapodnak meg az MSZP-n  belül. A Világgazdaság úgy tudja, a szocialisták úgy számolnak:  ehhez az „elegendő fedezet” a gazdasági növekedésből, a fehéredésből  és – három kivétellel – az összes adókedvezmény megszüntetéséből, azaz belső átcsoportosításból származik. (MTI)

Még nem változnak a biztosítási díjak

Tavaly az egyre gyakoribb szélsőséges meteorológiai károk kifizetése ágazati  szinten megközelítette a 27 milliárd forintot. Az idei első fél  évben az elemi károk miatti kifizetések összege nem egy biztosítónál  már meghaladta a tavalyi teljes ráfordítást – írta a pénteki  Világgazdaság.

A cikk ismertetése szerint számos biztosítótársaság egyetért abban, hogy a klímaváltozásnak elvileg – hosszú távon – lehet  díjnövelő hatása, ám a jelenlegi igen erős versenyben egyelőre  inkább a vagyonbiztosítások díjainak csökkenése tapasztalható, és a  verseny miatt egyik biztosító sem engedheti meg magának a díjemelést.

A megváltozott időjárási körülmények ellenére a biztosítók még  úgy gondolják, termékeik egyelőre tökéletesen lefedik az előforduló  kockázatokat (felhőszakadás, jégeső, szélvihar, villámcsapás), de a  jövőre nézve már felvetődik annak lehetősége, hogy a kockázati  körülmények változásával a vagyonbiztosítási terméket feltételei és díjai is módosulhatnak. (MTI)

Telkiben lesz az MLSZ edzőcentruma

Az Magyar Fejlesztési Bank menti meg a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) 2,8  milliárd forintból készülő edzőcentrumát, miután az egyik  kereskedelmi bank visszalépett a fejlesztés finanszírozásától – írta  a pénteki Napi Gazdaság.

A gazdasági napilap értesülése szerint a szövetség arról állapodott meg a fejlesztési bankkal, hogy 1,4 milliárd forinttal  járul hozzá a beruházáshoz, amely végül Telkiben épül meg.

A hitel visszafizetésére megvan az alap, ugyanis a tavaszra  megépülő edzőcentrum évente 300 millió forint bevételt hoz. Ezzel számolva az MLSZ szerint 2012-től a komplexum már profitot is termel. (MTI)

Melegesküvők az Oktogonon?

A jövő szombatra tervezett meleg büszkeség napjához kapcsolódó felvonulás szervezői megkapták az engedélyt az Oktogonra kért területfoglalásukra a Városháza kiemelt fejlesztések bizottságától;  várhatóan „performansz jellegű” házasságkötések lesznek a helyszínen  – írja a pénteki Népszava.

A napilap ismertetése szerint a szervezők még a városfejlesztési testület jóváhagyására várnak, de nagy  valószínűséggel ezt az engedélyt is hamarosan megkapják.

Mocsonaki László, a felvonulás egyik szervezője a lappal közölte, területfoglalási engedélyük erősebb, mint egy rendőrségi  bejelentés.

A Népszava felidézi: egy napja még elképzelhető volt, hogy az Oktogonon szélsőségesek gyűlnek össze, és ha máshogy nem is, verbálisan bántalmazzák a felvonulókat. Most azonban úgy tűnik, hogy  melegek házasodnak majd jövő szombaton a téren.

Mocsonakiék tervei szerint ugyanis „performansz jellegű” házasságkötések lesznek ezen a helyszínen – írja a Népszava. (MTI)

Titkos helyen vetítik le a Jud Süss című filmet

Július 4-én, pénteken este egy harmadik helyszínen mindenképpen bemutatják az  1940-ben forgatott Jud Süss című filmet, sőt egymás után kétszer is  – írja a pénteki Népszava.

A lap felidézi, hogy a Magyarok Világszövetsége után az újpesti katolikus plébánia is megtiltotta Joseph Goebbels durván  antiszemita propagandafilmjének vetítését. A művet a könyvkiadó Gede  testvérek cége, illetve ifjabb Hegedűs Lórántné Kovács Enikő,  Budakeszi alpolgármestere anyagi és erkölcsi támogatásával azonban  mégis bemutatják.

Gede Tibor az egyik szélsőséges internetes portálnak  nyilatkozott arról, hogy egy harmadik helyen mindenképpen lesz  bemutató. A vetítés helyszínét titokban tartják, azt csak az utolsó  pillanatban kívánják közölni a telefonon jegyet rendelőkkel.

A Népszava úgy tudja, hogy valószínűleg ifjabb Hegedűs Lóránt  Szabadság téri templomának katakombaszínháza ad helyet az előadásoknak. (MTI)

Visszahelyezéséért perel a BKV-vezérhelyettes

Bírósághoz fordult Somodi László, aki április végéig a BKV közlekedési  vezérigazgató-helyettese volt – írta a pénteki Népszava.

A napilap ismertetése szerint Somodi László megbízatását a felügyelete alatt készült hálózati reformkoncepció „szakmai  alkalmatlansága miatt” vonták vissza. Azt hangoztatta: a  járatritkításokat tartalmazó paraméterkönyv kudarcáért viszont nem ő  felelős egyedül.

Somodi László a lapnak megerősítette: a bíróságtól kéri, mondja  ki, hogy nem volt jogos alapja a rendkívüli felmondásnak.  Hozzátette: korábbi pozíciójába való visszahelyezését szeretné  elérni.

A lap megjegyzi: azóta az alapvetően Somodi által vázolt koncepció alapján döntöttek a paraméterkönyv módosításáról. (MTI)

Feltámad a Siotour márka

Rövidesen megkezdheti működését a Siotour Kft. és néhány éven belül ismért a  Balaton egyik meghatározó idegenforgalmi cége lehet – írta a pénteki  Napi Gazdaság.

A Siófoki önkormányzat nemrég úgy döntött, megvásárolják a Balatonnal egybeforrt márkanevet, valamint az ehhez kapcsolódó  jogokat és a Termofok Szolgáltató és Kereskedelmi Kft.  közreműködésével új idegenforgalmi céget alapítanak.   

Azért határoztak így, mert egy felmérésből kiderült: a Siotour  márka nemcsak idehaza, hanem a határokon túl, elsősorban a volt  szocialista országokban, illetve Németországban a mai napig ismert  és elismert.

A Siotour Kft. elsőként a Galérius élményfürdő működtetését  veszi át, ahol mintegy 200 millió forint értékű fejlesztést hajt  végre.

A társaságnak a helyi idegenforgalom szervezésében is jelentős  szerepet szánnak: például utazás-, szállás- és repülőjegy  értékesítéssel, valamint programszervezéssel is foglalkoznak majd.

A cég egyelőre „városi, illetve kistérségi szerepet” játszhat,  de elképzelhető, hogy néhány éven belül a Balaton mindkét oldalán jelen lesz. (MTI)

Zöldet kapott az edelényi kastély

 Tizenkét kiemelt projektről és 27 milliárd forint sorsáról döntött a kormány,  az egyik kiemelt projekt a Borsod megyei Edelényt és a Bódva-völgyét  érinti, ahol teljesen megújulhat a L”Huillier- Coburg kastély és  környezete – olvasható a pénteki Észak-Magyarországban.

Gúr Nándor országgyűlési képviselő, az MSZP megyei elnökhelyettese azt mondta: a komplexumra az elmúlt évtizedekben  nagyon keveset költöttek, az utóbbi időben szinte csak állagmegóvást  és veszélyelhárítást végeztek az épületen. Az egyeztetések sokasága  és a zökkenőmentes együttműködés eredményeképpen 2011-re készülhet el a rekonstrukció.

A következő hónapokban az engedélyezéseket és a közbeszerzési  eljárást végzik, a munkálatokhoz pedig a jövő év tavaszán foghatnak hozzá. A 2,2 milliárdos  beruházásból csaknem 1,9 milliárd uniós forrásból áll majd rendelkezésre – írta a napilap. (MTI)

Szolgálnak, védenek és bliccelnek is

Tilosban és parkolójegy nélkül várakoznak évek óta a Köztársasági Őrezred,  illetve a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársai a főváros XIII.  kerületében, a Pannónia utcai rendőrségi épületek előtt – írta a  pénteki Magyar Nemzet.

A lap felidézi, hogy már tavaly novemberben felvételeket készítettek a rendőrségi épületek körüli parkolási anomáliákról, s  mostani ottjártukkor sem találtak változást.

A Köztársasági Őrezred és a Budapesti Rendőr-főkapitányság  egymással szomszédos épületei mögött rendszeresen rendőrségi  jelvénnyel ellátott, civil gépkocsik várakoznak tömegesen a  tilosban. Büntetőcédulát viszont egyiken sem találtak. Olyan akadt,  amelyik kijelölt helyen, de jegy nélkül parkolt, s a rendőrségi  jelvény ellenére a parkolóőr megbüntette. Hasonló helyzetet  tapasztaltak a Bessenyei és Garam utcában is.

A lap megkereste a a Fővárosi Közterület-felügyeletet. Janocsek  Ferenc szóvivő elkérte a címet és a helyszínre küldte munkatársait.  A szóvivő később elmondta, hogy mintegy 20-25 esetben szabtak ki  10-15 ezer forint helyszíni bírságot.

A Magyar Nemzet munkatársai megkeresték a Köztársasági Őrezredet  is. Gálik Viktória szóvivő egyebek között elmondta, hogy a reggeli  tájékoztatáson felhívták az állomány figyelmét a jogkövető  magatartás fontosságára, s arra, hogy a szabályokat mindig, mindenkinek be kell tartania. (MTI)

Megszűnik hat mentőközpont

Hat irányítóközpontot zárhatnak be a nyár folyamán az Országos  Mentőszolgálatnál – tudta meg a Magyar Nemzet egy neve elhallgatását  kérő mentőállomás-vezetőtől.

A napilap pénteki számában megjelent cikk ismerteti, hogy két évvel ezelőtt, a régiós átszervezés idején 26 irányítócsoportot  alakítottak ki az országban: a legtöbb megyében egyet, de a sűrűbben  lakottakban kettőt is.

A mentőállomás-vezető elmondta, hogy július-augusztus folyamán a  spórolás jegyében a 26 irányító csoportból hatot be akarnak zárni,  mondván, hogy felesleges működtetni őket.

Az Országos Mentőszolgálatnál elismerték, hogy valóban  megszüntetnek hat irányítóközpontot. Győrfi Pál szóvivő szerint  ebben semmi új nincs, minden az eltervezett ütemben zajlik.  Körülbelül hatvan fő munkahelye szűnik meg, közülük akad, aki más  irányítóközpontban dolgozik tovább, mások mentőautókon  teljesíthetnek szolgálatot. Egy-két dolgozónak pedig végkielégítéssel szűnik meg a munkaviszonya. (MTI)

Székházat vesz az adóhivatal

Hatmilliárd forintért venne új székházat a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) az  APEH Közép-magyarországi Regionális Igazgatósága számára a  Közbeszerzési Értesítő szerint – írta a pénteki Magyar Nemzet.

A MNV 2.750 alkalmazott elhelyezésére alkalmas épületet keres, vagy építtet a következő egy-másfél évben.

Bakonyi Ágnes, az adóhatóság szóvivője a lapnak elmondta, ez a  szám hozzávetőleg a budapesti APEH-munkatársak létszámának felel  meg, tehát nem arról van szó, hogy a teljes közép-magyarországi  igazgatóság egy épületbe költözik.

A hivatal az irodaház megvásárlását azért kezdeményezte a  vagyonkezelőnél, mert jelenleg tizenegy kisebb-nagyobb épületben  dolgoznak hivatalnokai. Ha az új szákházat megkapná az adóhatóság, nyolc budapesti kirendeltségét felszámolná. (MTI)

Inog Hiller széke

Oktatási szakértők és szakmai szervezetek arról tájékoztatták a Magyar  Hírlapot, hogy az oktatási apparátus kivár az érdemi döntések  meghozatalával, mert bizonytalanná vált a tárca vezetőjének, Hiller  Istvánnak (MSZP) a pozíciója.

A napilap pénteki számában megjelent cikk szerint az utóbbi hetekben rendkívül lassúvá vált a szakmai munka az Oktatási és  Kulturális Minisztériumban. Számos olyan kérdésben megrekedtek a  tárgyalások, amelyeket még a következő tanév kezdete előtt, tehát  két hónapon belül rendezni kellene.

A Kormányszóvivői Iroda tájékoztatása szerint teljesen  alaptalanok a személycserére, Hiller István menesztésére vonatkozó  értesülések. Eddig kétszer – januárban és a tandíjkérdésben a  kormánynak súlyos vereséget hozó márciusi népszavazás után – merült  fel Hiller István esetleges leváltása. Gyurcsány Ferenc  miniszterelnök is kritikával illette az év elején a szaktárcát a  minisztériumok teljesítményének értékelésekor, több szakmai  eredményt és a felsőoktatási reform hatékonyabb kommunikációját  kérte Hiller minisztertől, aki elődje volt az MSZP elnöki tisztségében. (MTI)

Fodor ősztől akár frakciót vezethet

Fodor Gábor liberális pártelnök őszre megnyerheti Kóka Jánossal szemben a  frakcióvezetői posztért indított harcát – mondták a Magyar Hírlapnak  politológusok és nevük elhallgatását kérő SZDSZ-es képviselők.

A napilap pénteki száma szerint Fodor támogatói viszont nem egységesek abban, hogy erőltetni kell-e Kóka János leváltását a  parlamenti képviselőcsoport éléről. Politológusok mindenesetre úgy  látják, az SZDSZ népszerűségi mutatójának az is jót tesz, ha a párt  neve belső harcokról szóló hírekben forog.

Legutóbbi nyilatkozatából ítélve Fodor Gábor sem tett le a  frakcióvezetői poszt megszerzéséről. A szabad demokrata ügyvivők  elsöprő többsége tisztújítást szeretne a parlamenti frakcióban, és  Kóka Jánosnak hátrább kell lépnie egyet – mondta az SZDSZ elnöke az  egyik kereskedelmi televízióban. Majd hozzátette, Kókával közösen  szeretne megegyezni a folytatásról – ismerteti a Magyar Hírlap.

Kóka János a szerdai frakcióülés után bejelentette: lezártnak  tekintik a személyi kérdést, azaz nem adja át Fodornak vagy  megbízottjának a frakcióvezetői posztot. A lap szabad demokrata  forrásai megerősítették: Fodor eltaktikázta magát, legjobb esetben  is csak döntetlenre tudta volna hozni a Kóka-szárnnyal szemben a  szavazást a frakcióvezetői posztról.

Fodor támogatói körében megoszlanak a vélemények arról, hogy  folytatni kell-e a harcot Kókával. A lapnak név nélkül nyilatkozó  képviselők többsége úgy vélte, őszre a képviselőcsoport többsége  kihátrál Kóka mögül, és akkor érdemes újra akcióba lépni. A  kisebbség álláspontja viszont az, hogy nem érdemes tovább feszíteni  a húrt. „Kóka akár maradhat frakcióvezető is, legfeljebb háttérbe  vonul, s helyette Fodor beszél a parlamentben” – mondta az egyik liberális politikus. (MTI)

Comments are closed.