Forrás: Magyar Hírlap

“Az Európai Unió Medvegyev elé járult” – összegezte találóan egy orosz tévékommentátor az Oroszország-EU-csúcsot. Tény: a találkozón az orosz elnök csak bókokat kapott brüsszeli partnereitől, míg ő maga a határozott államférfi szerepében tetszelgett.

Medvegyev irányt mutat Barrosónak. Az orosz-uniós csúcs moszkvai forgatókönyv szerint zajlott (Fotó: Reuters)

Az Oroszország és az Európai Unió közötti új partnerségi alapszerződésről szóló tárgyalások első fordulója július 4-én, Brüsszelben kezdődik. Ez a tényleges, kézzelfogható eredménye a kétnapos Hanti-Manszijszkban tartott orosz-uniós csúcsnak. Mindez tökéletesen megfelel Moszkvának és Brüsszelnek is, a tárgyalások várhatóan legalább egy évig elhúzódnak, addig a 2006-ban lejárt megállapodás marad érvényben, ami nem szab határt a kétoldalú államközi egyezmények megkötésének. Oroszország eddig is inkább a közvetlen kapcsolatok kiépítésére helyezte a hangsúlyt, s ez nem volt ellenére Németországnak és Franciaországnak sem. Minden másban a szibériai csúcs orosz forgatókönyv szerint zajlott, amelyhez az unió vezetői feltűnő lelkesedéssel asszisztáltak. Az Európai Bizottság elnöke a Medvegyevvel való találkozás után “nyitott, a jogállamiságra ügyelő” emberként méltatta az új orosz elnököt. José Manuel Barroso szerint ő és Medvegyev “ugyanahhoz a civilizációhoz tartozik, hiszen mindketten jogász végzettségűek”. A közös vacsorán Dmitrij Medvegyev állítólag utalt az európai jog hagyományaira és kiemelte a jogállamiság fontosságát.

Az uniós bókokat az orosz elnök nem különösebben viszonozta, a közös sajtótájékoztatót is az Egyesült Államok illetve az uniós “bűnös államok” elleni támadásra használta. Medvegyev ismét elítélte az amerikai rakétapajzs Kelet-Európába történő telepítését. “Nyilvánvaló, hogy Európa a közös házunk, államaink a gazdái, s e minőségünkben teljesítenünk kell a ház fenntartásával járó kötelezettségeket. Ezeket nem lehet a szomszédra hárítani, még egy nagyon gazdag szomszédra sem” – mondta az orosz államfő. Medvegyev újra hangsúlyozta, hogy Moszkvát változatlanul aggasztja polgárai helyzete Lettországban és Észtországban, a történelem egyes fejezeteinek átírására való törekvés, “a túlságosan engedékeny viszonyulás a fasiszták segítőinek heroizálásához”.

José Manuel Barroso nem reagált érdemben Dmitrij Medvegyev kirohanására, mint ahogy az orosz média is inkább két másik hírre helyezte a hangsúlyt. Egyfelől a mindenható Gazprom igazgatótanácsának elnöke, Viktor Zubkov miniszterelnök-helyettes lett. Másfelől Zubkov közvetlen főnöke, a szibériai csúcsot látványosan kihagyó Vlagyimir Putyin az orosz-belorusz közös állam költségvetésének nagymértékű kibővítését, azaz az államszövetség súlyának növelését kezdeményezte.

Finnugor barátság

Ma kezdődik a nyugat-szibériai Hanti-Manszijszkban a Finnugor Népek V. Világkongresszusa, amelynek keretében a finnugor országok – Észtország, Finnország és Magyarország – és a vendéglátó Oroszország köztársasági elnökei csúcstalálkozót tartanak. Sólyom László és Dmitrij Medvegyev kétoldalú megbeszéléseket is folytat. A finnugor világkongresszust a Szovjetunió felbomlása után hozták létre, amikor úgy tűnt, lehetőség nyílik az Oroszországban élő őslakos népek kulturális újjászületésére.

Máté T. Gyula

Comments are closed.