Forrás: Inforádió

Az olasz kormány nagy vitákat kavaró tervezete értelmében a hatóságok minden roma gyerektől ujjlenyomatot vehetnek, hogy így szorítsák vissza az utcai kéregetést. Sokak szerint ez nyílt rasszizmus.

Roberto Maroni olasz igazságügyi miniszter bejelentette: a rendőrségnek lehetősége lesz arra, hogy minden Olaszországban élő roma gyerektől ujjlenyomatot vegyen, hogy így azonosíthatókká váljanak, amikor az utcákról összeszedik őket kéregetés közben.

A miniszter szerint koldulás helyett inkább iskolába kéne járniuk. Ha egy roma gyereket lefülelnek és azonosítanak a rendőrök, akkor szüleit felesőségre vonhatják, és meg is tagadhatják tőle a gyerekfelügyeleti jogot.

A tervezetet, amely szerint nemcsak a gyerekektől, de a felnőttektől is ujjlenyomatot vennének, sokan kritizálják, és elfogadhatatlan diszkriminációnak tartják.

Az elmúlt hónapokban Olaszország-szerte súlyos támadások érték a romákat: Nápoly környékén például benzines palackokkal gyújtották fel a cigánytelepeket. Az olaszok többsége a romákat és az illegális bevándorlókat okolja a növekvő bűnözés miatt.

Silvio Berlusconi miniszterelnök hivatalba lépésekor bejelentette: kormánya szigorú intézkedéseket fog bevezetni, hogy visszaszorítsa a bűnözést és az illegális bevándorlást.

Becslések szerint 160 ezer roma él Olaszországban megdöbbentő körülmények között: ideiglenes táboraikban még az alapvető higiénia is hiányzik. A legfrissebb közvélemény-kutatási adatok szerint az olaszok 68 százaléka szeretné, ha kitoloncolnák az országból a cigányokat.

Vincenzo Spadafora, az Unicef olasz munkatársa azt mondta a tervezetről, hogy ha az a roma gyerekek jogát hivatott védeni, akkor minden olasz gyerektől ujjlenyomatot kéne venni.

Zsidó szervezetek is hevesen tiltakoznak a tervezet ellen, amely szerintük nem más, mint az olasz kultúra egyes köreiben jelen lévő rasszizmus látens formája.

Comments are closed.