Forrás: Stop!

Enyhített a Gázai övezet blokádján Izrael pénteken, engedélyezve fűtőolaj szállítását a terület egyetlen villamos erőművébe – közölték izraeli és európai uniós illetékesek.

Egy EU-illetékes tájékoztatása szerint mintegy 600 ezer liter fűtőolajat juttatnak el az erőműbe a nahal-ozi átkelőn keresztül. Ez a mennyiség a létesítmény többnapi működéséhez elegendő.

Szerdán, miután palesztin fegyveresek rakétákat lőttek ki Izrael déli részére, utóbbi lezárta az áruforgalmat lebonyolító átkelőket. Az Iszlám Dzsihád palesztin fegyveres szervezet közölte: a támadás bosszú volt azért, hogy az izraeli hadsereg Ciszjordában megölte egyik parancsnokukat.

A Gázai övezetet ellenőrző Hamász és Izrael kölcsönösen egymást vádolja a múlt csütörtökön életbe lépett tűzszünet megsértésével. A június 17-én létrejött megállapodás értelmében a Hamász beszünteti az izraeli települések elleni rakéta- és aknavető-támadásait, Izrael pedig a Gázai övezet elleni katonai akcióit, és fokozatosan enyhíti az övezetre rótt embargót.

Comments are closed.