Forrás: MNO

Egyedül Havas Szófia szavazott nemmel a Fővárosi Közgyűlés csütörtöki ülésén arra a kezdeményezésre, hogy a II. kerületi Világifjúsági parkot Mansfeld Péter parknak nevezzék át. Mint ismert, Havas Szófia az 1956-os forradalmat korábban antiszemita, nyilas zavargásoknak minősítette, szavaiért bocsánatot nem kért, s a katyini mészárlás emlékművének felállításáról szóló közgyűlési határozat elfogadásakor tüntetőleg kivonult az ülésről.

Több utcanév változtatásról is döntöttek a képviselők a Fővárosi Közgyűlés csütörtöki ülésén. A Tűzoltó utcából kialakított IX. kerületi közterületet Salkaházi Sára parknak, a II. kerületi Világifjúsági parkot pedig Mansfeld Péter parknak nevezték át. Ez utóbbi döntés ellen egyedül Havas Szófia (MSZP) szavazott. Mint ismert, Havas Szófia az 1956-os forradalmat antiszemita, nyilas zavargásoknak minősítette, szavaiért bocsánatot nem kért, s a katyini mészárlás emlékművének felállításáról szóló közgyűlési határozat elfogadásakor tüntetőleg vonult ki. A bolsevik nézeteket valló MSZP-s képviselő számos más vezető szocialista politikushoz hasonlóan a KISZ-ben kezdett el politizálni saját életrajza szerint is, s nem szűkölködött a különböző köztestületekben betöltött tisztségekben.

Vita nélkül, egyhangú szavazással támogatta a közgyűlés a Szépművészeti Múzeum térszint alatti bővítéséről szóló javaslatot. A várost vezető MSZP-SZDSZ koalícióval napközben sok esetben együtt szavazott az MDF is. Így például a Városliget szélére szánt Szónokok Hordója, egy Hyde park jellegű fórum kialakítása érdekében. Az SZDSZ-szel megszavazták azt is, hogy e célra 30 millió forintot biztosítsanak. Mivel azonban az MSZP – Horváth Csaba kivételével – és a Fidesz-KDNP elutasította ezt, végül is pénzt nem adtak a fórum kialakítására.

Centrál Színházra változtatta a Vidám Színpad Kht. nevét a társulat kérésére csütörtökön a Fővárosi Közgyűlés. Bőhm András (SZDSZ) javaslatára azt viszont nem fogadták el, hogy a kht. 14 milliós önkormányzati tartozását elengedjék, és nem járultak hozzá ahhoz sem, hogy kht. helyett kft. legyen a színház működési formája. Gy. Németh Erzsébet (MSZP) szerint a tartozás elengedéséről azután lehet szó, ha a színház vezetése tételesen és összegszerűen bemutatja az elvégzett és a kötelezettségvállalásokkal érintett felújításokat, illetve, ha ezek nem ellentétesek a társulat közszolgáltatási szerződésével. Egyhangú szavazással hozzájárult a közgyűlés ahhoz, hogy Arthur Koestler világhírű író tiszteletére szobrot állítsanak a Városligeti fasorban. Egyidejűleg 9 millió forinttal támogatták a szoborállítás 20 millió forintos költségét. Hozzájárult a közgyűlés ahhoz is, hogy a XII. kerületi Árnyas köz nevét Sztehlo Gábor utcára változtassák. 

 

(forrás: MTI/MNO)

Comments are closed.