Forrás: Magyar Hírlap

Nem sikerült leváltania az ellenzéknek Ján Pociatek pénzügyminisztert a szlovák parlament szerda estébe nyúló rendkívüli ülésén. Az ellenzék azért kezdeményezte a tárcavezető menesztését, mert nem sokkal a korona-euró átváltási árfolyamának módosítása előtt egy befolyásos pénzügyi csoport, a J & T jachtján vendégeskedett.

A rendkívüli ülés összehívását a Mikulás Dzurinda volt miniszterelnök vezette Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió meg a Kereszténydemokrata Mozgalom képviselői kérték. A két ellenzéki párt nem kérte a Magyar Koalíció Pártjának támogatását, a lisszaboni szerződés ratifikációja miatt ugyanis nem tartják őket ellenzéki politikai erőnek.

Az információk Pociatek udvariassági látogatásnak mondott vizitjéről, amely a Forma-1 monacói nagydíja idején lesz, a múlt héten láttak napvilágot a Plus 1 den című bulvárlapban.

Robert Fico ugyan megrótta miniszterét, „sárga lapot adott neki”, ahogy ő fogalmazott, ám leváltását rendkívüli sajtóértekezleten utasította el. Kifejtette, nem bizonyosodott be, hogy Pociatek információkat szivárogtatott volna ki az átváltási árfolyam alakulásáról.

A parlamenti vita eredménye borítékolható volt, hiszen a két koalíciós partner, a Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párt és a Vladimír Meciar vezette Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom deklarálta, hogy nem támogatják a miniszter menesztését, az ellenzék pedig nem rendelkezik az ehhez szükséges 76 szavazattal.

A parlamenti vita tét nélkülisége ellenére sem volt mentes az indulatoktól és a személyeskedésektől. Mikulás Dzurinda korábbi miniszterelnök azzal vádolta a jelenlegi kormányzatot, hogy „teljességgel az oligarchák markában van, és csak akkor fogják leváltani Pociateket, ha a J & T már megmondta, ki ülhet a helyébe”. A kormánypárti Dusan Jarjabek erre felemlítette a Dzurinda-kormány néhány gyanús ügyletét. Robert Kalinák belügyminiszter szerint nem Pociatek, hanem Ivan Miklos volt pénzügyminiszter hazudik. Robert Fico nem vett részt az ülésen, mivel Berlinben tárgyalt Angela Merkellel.

Késik a Duray-per

Még nem tűzték ki másodfokon a Szlovák Nemzeti Párt (SNA) kontra Duray Miklós ügy tárgyalását. „Nem értem, mire várnak, hisz fellebbeztünk, és a 32 ezer koronás illetéket is befizettem” – mondta az eset kapcsán a Magyar Koalíció Pártja stratégiai alelnöke. A szélsőséges párt azért perelte be a felvidéki magyar politikust, mert az egy budapesti rádió adásában fasiszta pártnak nevezte a nemzetieket. A választások után kijelentette: „A jelenlegi szlovák kormány egyharmadát Slota pártja alkotja, amely egy fasiszta párt.” A SNS ezért beperelte Durayt, és tízmillió szlovák korona kártérítést követelt. Első fokon a bíróság a kártérítés nagyságát eltúlzottnak találta, de az indítványnak helyt adott, és Durayt januárban a perköltségek megtérítésére, valamint egymillió koronás kártérítés megfizetésére ítélte. A bíró az ítélet kihirdetésekor hangsúlyozta, egy közszereplőnek jobban meg kell gondolnia, hogyan és mit nyilatkozik. Az ítélet ellen a nemzetiek április 14-én, Duray pedig április 16-án nyújtott be fellebbezést. Pavol Adamciak, a Pozsonyi Kerületi Bíróság szóvivője elmondta, az üggyel most a Pozsonyi III. Járásbíróság foglalkozik.

Kocur László, Pozsony

Comments are closed.