Forrás: Klubrádió

Franciaország Izrael mellé áll, ha fenyegetik a biztonságát – jelentette ki Iránra utalva francia elnök, aki a jeruzsálemi parlamentben beszélt erről. Izrael nincs egyedül, az egész Európai Unió aggódik Teherán nukleáris programja miatt.

Párizs számára elfogadhatatlan, ha Irán atomfegyvert fejleszt ki – mondta Nicolas Sarkozy a kneszetben. A francia elnök beszédében arra kérte Izraelt, hogy kössön békemegállapodást a palesztinokkal, mert ettől függ a biztonsága. Kérte azt is, hogy a béke érdekében állítsák le a zsidó telepek építését, bővítését a palesztin területeken.

Eközben a francia sajtó az elnök izraeli látogatásának veszélyeit latolgatja és arról írnak, hogy miután a lisszaboni szerződés írországi leszavazását követően a jövő hónaptól az Európai Uniós soros elnöki tisztét betöltő Franciaország a közel-keleti békeközvetítő szerepkörét jelölte ki magának.

“Miután népszerűsége Franciaországban továbbra is félárbocon, Nicolas Sarkozy a külpolitikára koncentrál.

Az Európai Unió elnöksége előtt olyan szerepkörben látogat Izraelbe, ami minden, csak nem könnyű. Természetesen Izrael barátjaként érkezett, hiszen feleségéhez, Carla Brunihez hasonlóan zsidó felmenőkkel is rendelkezik” – írta a Libération. A baloldali újság szerint Sarkozy útjának elsődleges célja, hogy visszaszerezze a francia diplomácia jelentőségét a térségben, és Párizs szeretné játszani a döntőbíró szerepét a békefolyamatban. A lap szerint ugyanakkor az úttal előreláthatóan Sarkozy nem tudja az izraeliek és a palesztinok közti kiegyensúlyozott francia viszony képét megteremteni, ugyanis a kétnapos izraeli látogatás után alig három órát fog a palesztinokra szánni.

A Libération következtetése, hogy Sarkozy látogatásával nem a közel-keleti békefolyamatot segíti elő, hanem inkább Izrael szövetségeseként tünteti fel Franciaországot. A konzervatív Le Figaro szerint a francia elnöknek nehéz lesz közel-keleti politikájának “logikus menetéről” meggyőznie tárgyalópartnereit az Iránnal szembeni határozottság, a libanoni elkötelezettség és a Líbia, majd Szíria felé tett gesztusok mellett.

(MTI)

Comments are closed.