Forrás: NOL

Nicolas Sarkozy francia elnök szerint nincs béke Szíria nélkül

Népszabadság * Munkatársunktól * 2008. június 24.

Sarkozy és felesége, Carla Bruni-Sarkozy a jeruzsálemi Jad Vasem Intézetben, a Nevek csarnokában

Kép: REUTERS – Francois Mori

„Bárki, aki el akarja pusztítani Izraelt, Franciaországgal találja magát szemben” – hangzott az ígéret tegnap Nicolas Sarkozy francia elnöktől, aki a jeruzsálemi parlamentben, a knesszetben tartott beszédet háromnapos izraeli látogatásának második napján.

– Izrael nincs egyedül, az egész Európai Unió aggódik Teherán nukleáris programja miatt. Párizs számára elfogadhatatlan, ha Irán atomfegyvert fejleszt ki – utalt többször is a perzsa ország atomtörekvéseire Sarkozy. – Megbízhatnak Franciaországban. Készek vagyunk mobilizálni a diplomáciai testületünket, a forrásainkat, a katonáinkat – mondta a francia elnök anélkül, hogy kitért volna arra, mire kellenek a francia katonák.

A francia elnök jeruzsálemi beszédében arra kérte Izraelt, kössön békemegállapodást a palesztinokkal, mert ettől függ a biztonsága. Hangsúlyozta: állítsák le a zsidó telepek építését, bővítését a palesztin területeken, hiszen e nélkül nincs esély a békére. „Az igazság az, hogy Izrael biztonsága csak akkor lesz az igazi, ha mellette létrejön egy független, modern, lakható palesztin állam is” – figyelmeztetett Sarkozy, aki szerint Jeruzsálemet két ország fővárosának kell elismerni.

Sarkozy hivatalba lépése óta „Izrael barátjaként” definiálja önmagát, és a knesszetben tartott beszéde is azt bizonyítja: Párizs – hamarosan az Európai Unió elnökeként – szerepet követel magának a közel-keleti rendezésben. A francia elnök erre különösen nagy késztetést érez, hiszen a térségben hagyományosan komoly szerepet játszó Egyesült Államok most az elnökválasztás csatazajától hangos. A Sarkozy által fémjelzett mediterrán unió július 13-i párizsi csúcstalálkozóján a francia elnök szeretné elérni, hogy Ehud Olmert izraeli miniszterelnök és Bassár el-Aszad szíriai elnök tárgyaljanak, ami komoly áttörést jelentene, s egyben növelné a párizsi csúcstalálkozó súlyát. Sarkozy most is hangsúlyozta: Szíria nélkül nincs béke.

A francia elnök nyolcvan üzletemberrel, negyven köztiszteletben álló francia zsidóval és száz újságíróval vasárnap érkezett háromnapos látogatásra Izraelbe. Sarkozy találkozik a Gázai övezetben raboskodó Gilad Salit katona szüleivel, hiszen apja révén a tizedes francia állampolgár is. Sarkozy ma Benjamin Netanjahu volt izraeli miniszterelnökkel tárgyal Jeruzsálemben, később pedig Mahmud Abbasz palesztin elnökkel találkozik Betlehemben.

Az Izraeli Munkapárt hétfőn úgy döntött, támogatja a parlament feloszlatását – közölték a párt tisztségviselői. A döntés a korrupciós botrányokba keveredett Ehud Olmert kormányának bukását jelentheti. Az Ehud Barak vezette Izraeli Munkapárt, a kisebbik koalíciós partner 19 fős parlamenti frakciója egyhangúlag úgy döntött, hogy támogatni fogja az ellenzék által benyújtott és szerdán szavazásra bocsátandó indítványt az előre hozott választásokról.

Az említett szavazás azonban csupán előzetes volt, és a parlamentnek további három voksolásra lesz szüksége az ellenzéki indítvány elfogadásához. Ez az idő lehetőséget ad Olmertnek kormánya megmentésére. (MTI)

Hirdessen Ön is az ETARGET-tel!

Comments are closed.