Forrás: Stop!

Miután a lisszaboni szerződés írországi leszavazását követően a jövő hónaptól az Európai Uniós soros elnöki tisztét betöltő Franciaország államfőjének, Nicolas Sarkozynek Európát illető tervei egy részéről le kell mondania, a köztársasági elnök a közel-keleti békeközvetítő szerepkörét jelölte ki magának – írták Sarkozy izraeli látogatása kapcsán hétfőn a francia napilapok szerkesztőségi cikkeikben.

Az első látásra könnyűnek tűnő szerephez azonban minden tehetségét be kell vetnie, hogy sikert érjen el – tették hozzá.

„Miután népszerűsége Franciaországban továbbra is félárbocon, Nicolas Sarkozy a külpolitikára koncentrál. Az Európai Unió elnöksége előtt olyan szerepkörben látogat Izraelbe, ami minden, csak nem könnyű. Természetesen Izrael barátjaként érkezett, hiszen feleségéhez, Carla Brunihez hasonlóan zsidó felmenőkkel is rendelkezik” – írta a Libération. (Sarkozy anyai nagyapja a görögországi Szaloníki zsidó közösségéből emigrált Párizsba).

A baloldali újság szerint Sarkozy útjának elsődleges célja, hogy visszaszerezze a francia diplomácia jelentőségét a térségben, és Párizs szeretné játszani a döntőbíró szerepét a békefolyamatban. A lap szerint ugyanakkor az úttal előreláthatóan Sarkozy nem tudja az izraeliek és a palesztinok közti kiegyensúlyozott francia viszony képét megteremteni, ugyanis a kétnapos izraeli látogatás után alig három órát fog a palesztinokra szánni.

A Libération következtetése, hogy Sarkozy látogatásával nem a közel-keleti békefolyamatot segíti elő, hanem inkább Izrael szövetségeseként tünteti fel Franciaországot.

A konzervatív Le Figaro szerint a francia elnöknek nehéz lesz közel-keleti politikájának „logikus menetéről” meggyőznie tárgyalópartnereit az Iránnal szembeni határozottság, a libanoni elkötelezettség és a Líbia, majd Szíria felé tett gesztusok mellett.

A regionális lapok Sarkozy szándékának kockázataira figyelmeztetnek. A La République du Centre szerint miután az írországi „nem” a francia EU-elnökség terveinek egy részét meghiúsította, Sarkozy most a közel-keleti békében próbál közvetíteni.

„Egy hónappal azelőtt, hogy az unió elindítaná a mediterrán térségért nevű kezdeményezést, a Franciaország és Izrael között meglelt barátságot úgy kell kicentiznie, hogy abban ne találjanak kivetnivalót azok az arab vezetők sem, akik még nem döntötték el, hogy részt vesznek-e a párizsi csúcstalálkozón” – írta a La Charente Libre.

A Paris Normandie szerint is félő, hogy Sarkozy izraeli látogatásával az arab országok részvétele veszélybe került a párizsi csúcson, ugyanakkor a lap szerint még túl korai lenne megmondani, hogy a francia elnöknek nem sikerül-e megtalálnia a „diplomáciai varázsszót”.

Comments are closed.