Forrás: JNA – Jewish News Agency

Létében veszélyezteti az egyházi gyűjteményeket, hogy 2005 óta kevesebb mint a felére csökkent az egyházi fenntartású múzeumok és könyvtárak állami támogatása – tájékoztatta Egerben az Egyházi Könyvtárak Egyesületének elnöke hétfőn az MTI-t.

Három éve még 800 millió, az idén már csupán 325 millió forintot kaptak a központi költségvetésből a felbecsülhetetlen vallás- és kultúrtörténeti értékű gyűjtemények gondozására – közölte Gáborjáni Szabó Botond, az egyesület éves közgyűlése előtt. Mint elmondta: az Országgyűlés a költségvetés elfogadásakor, évről évre külön fejezetben határozza meg az egyházi gyűjtemények finanszírozását. Ha a jövő évi büdzsében nem sikerül, legalább a 2005-ös szintet visszaállítani, súlyos finanszírozási válság elé néznek az intézmények – szövegezte le.

Ez annál is inkább veszélyes – folytatta -, mert az egyházi múzeumok és könyvtárak különösen értékes gyűjteményeket gondoznak.

Példaként említette, hogy az EKE által összefogott könyvtárakban mintegy 3,5 millió kötetet őriznek. A szervezet ökumenikus módon működik, összefogva a katolikus, a református, az evangélikus egyház könyvtárait. Ugyanakkor más protestáns egyházi könyvtárak, sőt az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem Könyvtára is tagja a szervezetnek – érzékeltette az EKE jelentőségét az elnök.

Arról is szólt, hogy a közgyűlések témája kétévente ismétlődik. Míg az egyik évben a könyvek kultúrtörténeti jelentőségéről, az ehhez kapcsolódó legújabb felfedezésekről esik szó, a másik évben a korszerű könyvtári működés tapasztalatait adják át egymásnak a szakemberek.

Ugyanakkor az idén eltérnek a hagyományos tematikától és a könyvtárak nyújtotta szolgáltatások bővítése, kiállítások megrendezése, kiadványok megjelentetése a fő téma. A Biblia éve pedig a tagkönyvtárak által őrzött különleges szentírások szakmai bemutatására is alkalmat szolgáltat – mondta Gáborjáni Szabó Botond.

Forrás: MTI

Comments are closed.