Forrás: Magyar Hírlap

Washington korlátozná a nyugdíjalapok olajpiaci spekulációit

Egyelőre nem vált be az uniós energetikai biztos jóslata, hogy a kitermelő és a nagyfogyasztó országok hét végi szaúd-arábiai értekezlete után csökkennek az olajárak. Az OPEC elnöke szerint az év végéig drága marad a nyersanyag, de valószínűleg nem drágul kétszáz dollárig.

Andris Piebalgs energiaszektorért felelős uniós biztos a hét végén 36 ország és 25 olajmulti képviselőinek részvételével Dzsiddában tartott válságcsúcs után az olajár csökkenését jósolta, de péntekhez képest hétfőn délutánra már csaknem másfél dollárral többet kértek (136 dollár) a nyersanyag augusztusi szállításra szánt hordójáért. A szaúdiak készek ugyan akár napi két és fél millió hordóval is emelni kitermelésüket a jövő év végéig, ha a kereslet megnövekedne, de ezzel nem sikerült megnyugtatniuk a piacot. A szaúdiak most kilenc és fél millió hordót hoznak felszínre naponta, és már a jövő hónapban megtoldják kétszázezerrel, de mivel az OPEC többi tagországa nem tett hasonló konkrét ígéreteket, a piac továbbra sem bízik a kereslet maradéktalan kielégítésében.

A nigériai partoktól 120 kilométerre lévő olajlétesítményeket ért fegyveres támadások és az izraeli légierő nagyszabású hét végi hadgyakorlata – amelyet az iráni atomlétesítmények bombázására való készülődésnek tartanak – újabb lendületet adott az olajárak emelkedésének. Ezt csak megerősítették hétfőn az irániak elleni szankciók megszigorítását elrendelő brüsszeli határozatok. Sakib Helil OPEC-elnök hétfőn az algériai rádiónak azt mondta: az árak aligha mennek le, de nem valószínű a drasztikus drágulás sem. A gyenge dollár és a halványan szereplő értékpapírpiacok mellett a befektetők kedvenc célpontja lett az olaj.

Az amerikai tőzsde határidős ügyleteinek felügyeletére létrehozott kormányhivatal (CFTC) elnökét ma hallgatja meg a szenátus kormányzati működéssel és biztonsággal foglalkozó bizottsága. A testület elnöke, Joseph Lieberman szerint a meghallgatás után olyan törvényjavaslatokat terjesztenek a kongresszus elé, amelyek kitiltanák az ötszázmillió dollárnál nagyobb eszköztárral rendelkező intézményes befektetőket az olajpiacról. Korlátoznák a nagy befektetési bankok közvetítési lehetőségeit is, és köteleznék a CFTC-t azoknak a spekulációknak a kizárására, amelyeket “a piaci viszonyok nem indokolnak”.

Szalontay Mihály

Comments are closed.