Forrás: Népszava

Az Izraeli Munkapárt hétfőn úgy döntött, támogatja a parlament feloszlatását – közölték a párt tisztségviselői.

A döntés a korrupciós botrányokba keveredett Ehud Olmert miniszterelnök kormányának bukását jelentheti.

Az Ehud Barak vezette Izraeli Munkapárt, a kisebbik koalíciós partner 19 fős parlamenti frakciója egyhangúlag úgy döntött, hogy támogatni fogja az ellenzék által benyújtott, és szerdán szavazásra bocsátandó indítványt az előre hozott választásokról.

A szavazás azonban előzetes volt, és a parlamentnek további három voksolásra lesz szüksége az ellenzéki indítvány elfogadásához, ami alatt Olmertnek lehetősége lesz kormánya megmentésére.

A kormányfő korrupciós ügyében tanúvallomást tevő Morris Talansky amerikai üzletember azt vallotta, hogy 150 ezer dollárt adott Olmertnek még annak miniszterelnökké választása előtt. A pénz egy része – később soha vissza nem fizetett – kölcsön volt – mondta. Olmert azt állítja, nem történt törvénysértés, az adomány egyszerű kampány-hozzájárulás volt. Mindazonáltal kijelentette, lemond, ha vádat emelnek ellene.

Izraeli nyomozók hétfőn az Egyesült Államokba utaztak, hogy az ügyben érintett embereket meghallgassák – közölte a rendőrség.

Ehud Barak védelmi miniszter Talansky tanúvallomása után lemondásra szólította fel Olmertet. Azzal fenyegetőzött, hogy a munkapárt kivonul a kormányból, és új választásokat kényszerít ki, ha a kormányfő nem tesz eleget a felszólításnak.

Izraelben 2010 végén tartanának választásokat.

MTI

Comments are closed.