Forrás: hirszerzo.hu

Mivel a dollár alig mozdul, és az értékpapírpiacok rosszabbodnak, folyamatosan áramlik a pénz az olajpiacra, a legújabb spekulációs aggodalom a befektetők körében az, hogy Izrael esetleg bombázni fogja Irán atomipari létesítményeit.

Hétfő reggel tovább drágult a kőolaj a szabadpiacon, a hét végi hírek – Szaúd-Arábia bejelentette, hogy akár napi 2,5 millió hordóval növeli termelését másfél éven belül, ha lesz kereslet, a nigériai lázadók tűzszünetet hirdettek az ország déli, olajtermelő vidékén – csak átmeneti profitkivételhez voltak elegendők.

Az ellátás világszinten továbbra is bőséges, májusban az OPEC-országok termelése napi 32,12 millió hordóra nőtt az áprilisi, napi 31,71 milliós átlagról – az OPEC exportja az elmúlt néhány héten az idei eddigi legnagyobbra növekedett tovább a hajózási-szállítási forgalmat figyelő brit Oil Movements cég becslése szerint -, az orosz olajtermelés is növekedett, habár az export, szezonális okból, kissé csökkent a múlt hónapban. Szaúd-Arábia a múlt héten napi félmillió hordós termelésnövelést is ígért júliusra, elemzők szerint ez a többlet csak jelentős árengedménnyel találhat vevőre a túltelített piacon.

A világ második számú fogyasztó országában, Kínában bizonyára csökken a kereslet, miután a kormány a múlt héten 18 százalékkal emelte az üzemanyagok hatósági árát. Kína kőolajimportja az idén eddig gyorsan nőtt, májusban a 16,198 millió tonnás behozatal 24,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, az első öthavi import 12,68 százalékkal volt több a tavalyi első öthavinál. Kína kőolajimportja tavaly 12,4 százalékkal, tavalyelőtt 14,5 százalékkal nőtt.

Egy friss statisztika szerint a világ legnagyobb fogyasztó országában, az Egyesült Államokban az autósok tavasszal 1,8 százalékkal kevesebb utat tettek meg az autópályákon, mint tavaly tavasszal.

Az árakat jelenleg nem a keresleti-kínálati tényezők határozzák meg, hanem az, hogy a világméretű inflációs veszélytől, a bizonytalan pénzügyi piacoktól és a gyenge dollártól menekülő befektetési alapok, köztük főleg az amerikai nyugdíjalapok döntik a pénzt a nyersanyagpiacokra, értékőrzőbbnek vélt megtakarításokat keresve. Az árakat a határidős kontraktusok vételére rendelkezésre álló pénz mennyisége mozgatja mostanában, ez utóbbit pedig a dollár alakulása és a konkurens értékpapírpiacok fejleményei befolyásolják.

MTI

Comments are closed.