Forrás: NOL

NOL * Szászi Júlia * 2008. június 19.

Az idős házaspár igazán nem keltett volna feltűnést a klagenfurti szurkolói övezetben: nem csinált egyebet, mint amit sokan mások. Sétált, sört ivott, örült a horvátok győzelmének.

Pechére – és Karintia nem nagy dicsőségére – azonban a Sun című angol lap szemfüles tudósítója az öregúrban felismerte Milivoj Ašner horvát háborús bűnöst, aki a második világháborúban a horvátországi usztasa rendőrség fejeként több ezer zsidó, roma és szerb deportálását rendelte el, s aki előkelő helyen szerepel a  keresett nácikról a Wiesenthal Intézetben készült listán. Perbefogását évek óta az hátráltatja, hogy a bírósági orvos szakértő szerint a 95 éves férfi aggkori demenciában szenved, sem fizikailag, sem szellemileg nem alkalmas a bírósági tárgyalásra. Igaz, a hivatalos véleményt – alig egy hónapja – egy náci érzelmeiről ismert karintiai bírósági szakértő jegyzi.

Az angol újságíró – aki fényképet is készített a házaspárról – nem látta  semmiféle jelét a rossz fizikai avagy szellemi állapotnak. Szóba is elegyedett az idős férfivel, aki állítólag úgy nyilatkozott, hogy hajlandó lenne bíróság elé állni. Ezt az osztrák sajtóban is idézett kijelentést mindenesetre felesége később lehetetlennek nevezte.

A kínos ügyben megszólalt Jörg Haider tartományi előjáró is. Jól ismeri a családot, amelyet nagyra értékel – mondta. Szó sem lehet arról, hogy Karintia – amelynek államügyészsége illetékes ebben az ügyben – kiadja. Ašner töltse csak el békességben élete alkonyát nálunk – tette hozzá az osztrák sajtó kérdésére.

Az ügy mindenesetre figyelmet keltett. A szövetségi kormány igazságügyi minisztere elhárított minden felelősséget, avagy cselekvési kényszert, mondván, hogy a karintiai államügyészség az illetékes. Utóbbi állítólag megindította a vizsgálatot. Bécs

Comments are closed.