Forrás: Magyar Hírlap

Folytatódik a helyezkedés és a koalíciók kialakítása a romániai önkormányzati választások után a települések tanácsaiban, amelyek az alpolgármestereket is hivatottak megszavazni.

A kolozsvári városi tanács szerdai alakuló ülésén az RMDSZ-es László Attilát választották meg a kincses város alpolgármesterévé – jelentette be a magyar szövetség szerdán. Az ellenzéki Demokrata-Liberális Párttal (PDL) kötött egyezség értelmében a másik kolozsvári alpolgármester a demokrata liberális Sorin Apostu lett. Az RMDSZ egyébként öttagú frakcióval foglal helyet az erdélyi város tanácsában, László Attila pedig az ugyancsak RMDSZ-es Boros Jánost váltja az alpolgármesteri tisztségben. A kolozsvári RMDSZ-PDL-egyezség annak ellenére köttetett, hogy Markó Béla szövetségi elnök szerint pártja kiemelten kezeli a koalíciós társával, a Nemzeti Liberális Párttal való helyi együttműködéseket, mert ez az alakulat volt az egyetlen Erdélyben, amely nem vett részt az RMDSZ gáncsolását célul kitűző román szövetségekben. Ráadásul az RMDSZ-PDL-kapcsolat közismerten nem túl harmonikus.

A Magyar Polgári Párttal (MPP) való együttműködésről még nem döntött az RMDSZ, de annyi bizonyos, hogy Sepsiszentgyörgyön nem tartja megfelelőnek az alpolgármesteri tisztségre Gazda Zoltánt, az MPP jelöltjét Antal Árpád, a város új elöljárója.

A demokrata liberálisok létrehoztak egy másik különös egyezséget is, amelyet a román sajtó az ördöggel kötött szövetségnek nevezett el. A román főváros közgyűlésében ugyanis a Traian Basescu államfőt támogató PDL koalícióra lépett a Gigi Becali üzletember vezette, újfasisztának tartott Új Generáció Párttal (PNG). A bukaresti főpolgármesteri tisztséget függetlenül elnyerő (korábban szociáldemokrata) Sorin Oprescu így ellenzékbe került, a PNG a közgyűlési voksokért cserében pedig megkapja majd az egyik alpolgármesteri tisztséget.

KRL

Comments are closed.