Forrás: NOL

A tűzszünet nem érinti Salitot, Rafahot és Ciszjordániát

Népszabadság * Shiri Zsuzsa * 2008. június 19.

Tegnap estig 18, palesztin területekről indított Kasszam-rakéta ért földet Izraelben, de az izraeli tűzszerészek óvatos várakozás közepette takarították el a nyomokat, hiszen ma reggel hattól életbe lép a tűzszünet a Hamasz és Izrael közt, és remélhetőleg nem lesz munkájuk néhány hónapig.

A Korán és az iszlám adott körülmények esetén – vagyis ha nincs esély a győzelemre – engedélyezi a dzsihád, a szent háború szüneteltetését, ezt a nyugalmi időszakot arabul tahadijének nevezik. Az egyiptomi közvetítéssel nyélbe ütött tahadije idejére a Hamasz beszünteti az övezet szomszédsága elleni rakétatámadásokat, Izrael pedig nem hajt végre katonai akciókat Gázában. Három nap elteltével, miután kipróbálták a fegyvernyugvást, és az sikeresnek bizonyult, az izraeli hatóságok ígértet tettek: megnyílhatnak a Gázába vezető átkelőhelyek a humanitárius segélyek előtt. A blokád kezdete óta a Gázában élő több mint másfél millió palesztin tulajdonképpen vegetál. Később ha továbbra is működik a fegyverszünet, beléphetnek az övezetbe a nyersanyagokat szállító kamionok is.

Izraeli remények szerint az egyezmény értelmében intenzív fogolycsere-tárgyalások kezdődhetnek Gilád Salit, a két éve elrabolt tizedes hazajutásáról, és ha a katonai hírszerzés az egyiptomi határon történő fegyvercsempészés mértéke alapján áldását adja rá, akkor a rafahi határátkelő is megnyílhat Gáza és Egyiptom között. Ugyanakkor Khaled Masal, a Hamasz szíriai száműzetésben élő vezetője figyelmeztetett: a megállapodás esetleges izraeli megsértése nem marad válasz nélkül.

A tűzszünet életbelépésekor nem teljesül az eddig izraeli feltételnek mondott két fő követelés, Salit elengedése és a határ ellenőrzése. Ám Izraelben hangsúlyozzák, hogy ezeket az egyezmény szerves részének, következő lépésének tekintik. A Hamasz szóvivői ezzel szemben azt nyilatkozták, hogy a tahadije független a Salit ügyétől, és fegyveres ellenállási harcuk győzelmét jelzi, mivel gyakorlatilag véget vet a tavaly júniusi Hamasz-puccs nyomán elrendelt gázai blokádnak, és megnyitja határaikat. Izrael szerény sikerének könyvelheti el, hogy a tűzszünet nem vonatkozik Ciszjordániára. Az izraeli hadseregnél bejelentették, hogy ott tovább folytatják a harcot az iszlamista sejtek ellen.

Eközben izraeli tisztségviselők ismét jelezték: szívesen kezdenének béketárgyalásokat Libanonnal.

Jeruzsálem, 2008. június

Hirdessen Ön is az ETARGET-tel!

Comments are closed.