Forrás: Mazsihisz

A német kormánnyal folytatott éves tárgyalás során a Claims Conference további javulást ért el a jelenlegi kártalanítási program keretén belül, ami a nácizmus magyarországi áldozataira is vonatkozik.

Nőtt a havi segély összege és bővültek az otthoni ápolás lehetőségei.

Havi segély felemelése

2008. június elsejétől a közép-és kelet-európai Alapítvány (CEEF)-nál a havi segély 8%-kal emelkedik. A havi segély a jogosult túlélőknek az Európai Unió (EU) államaiban 200 euróról 216 euróra, a nem EU országokban 165 euróról 178 euróra emelkedik. Jelenleg mintegy 13.800 túlélő kapja a CEEF alapítványtól a havi segélyt.

Otthoni ápolás

A legutóbbi tárgyalásokon Claims Conference-nek sikerült pénzeszközök jóváhagyását elérni, ami a nácizmus áldozatainak beteggondozáshoz létfontosságú. A német kormány erre a célra a 2008-as és 2009-es évben 70 millió USA dollárt bocsát rendelkezésre. Ez az összeg a kétszerese annak, amit a korábbi tárgyalásokon el lehetett érni. A 2006 és 2007-es évben a Claims Conference 21 millió eurót kapott erre a célra.

Tekintettel az idős túlélők egyre romló egészségi állapotára, a Claims Conference a német kormánnyal arról tárgyal, hogy a rászorulók otthoni gondozásban is részesülhessenek. A pénzt a Claims Conference szociális szolgáltató ügynökségeknek továbbítja. Az ügynökségekről a www.claimscon.org internetes oldalon olvasható információ.

További információk a: www.claimscon.org internetes oldalon olvashatók.

Contact: Cornelia Maimon Levi

[email protected]

+49 69 970 708 32

Comments are closed.