Forrás: Népszava

Az izraeli hadsereg kisajátított egy mintegy 37 hektáros területet Ciszjordánia északi részén, hogy támaszpontot létesítsen rajta – mondták el szerdán az érintett palesztin gazdák.

A 12 helyi lakosnak kézbesített értesítés szerint a Tabasz körzetében fekvő területre 2012-ig igényt tart az izraeli hadsereg.

Izrael korábban úgy foglalt állást, hogy nem sajátít ki palesztin területeket, de ez alól kivételt képez a katonai célú felhasználás.

Egy palesztin kormányszóvivő szerint a szerdai intézkedés növeli a palesztinok Izraellel szembeni bizalmatlanságát. „Minden eljárás, amellyel területeket sajátítanak ki vagy bővítik a telepeket, növeli a palesztinok kételyeit azt illetően, hogy akar-e Izrael békeszerződést kötni” – fogalmazott a szóvivő.

A katonai célra való kisajátítás kárvallottjai kártérítést kaphatnak, ezt azonban a legtöbben nem veszik igénybe, mert úgy gondolják, hogy azzal beleegyezésüket adnák a föld elvesztéséhez.

A közelben már működik két katonai bázis – mondják a helybeliek, azt panaszolva, hogy a terület nagy részét így már nem tudják megközelíteni.

MTI

Comments are closed.