Forrás: Népszava

Az izraeli vezetés jóváhagyta a Hamásszal kötött tűzszüneti megállapodást, amely helyi idő szerint csütörtökön reggel hat órakor lép életbe – jelentették be szerdán hivatalosan.

A palesztin radikális szervezet és a két fél között közvetítő Egyiptom már kedden tudatta, hogy megkötötték a hat hónapra szóló megállapodást. Ehud Olmert izraeli miniszterelnök és Ehud Barak védelmi miniszter szerdán reggel adta rá áldását.

Olmert reményét fejezte ki, hogy tartós lesz a fegyvernyugvás, de egyúttal közölte: a hadsereg utasítást kapott arra, hogy készüljön fel az ellenkező esetre is, és álljon készen “bármely olyan katonai akcióra, amely szükséges lehet”. Háled Mesaal, az iszlamista palesztin szervezet szíriai száműzetésben élő vezetője is figyelmeztetett: a megállapodás esetleges izraeli megsértése nem marad válasz nélkül.

Meír Sitrít izraeli belügyminiszter szerint kétséges, hogy a Hamász ki tudja-e kényszeríteni a fegyverszünetet a fegyveres csoportoktól.

Ámosz Gilád tábornok, az izraeli védelmi miniszter tanácsadója az izraeli közrádióban hangsúlyozta: az egyezség teljes tűzszünetről szól, és ha újabb fegyverhasználat lesz, bárki is követi el azt a másikkal szemben, a megállapodás megsértésének tekintik. A tábornok egyúttal bizakodásának adott hangot, hogy Egyiptom megakadályozza a Sínai-félszigeten át a Gázai övezetbe történő fegyvercsempészést. Elmondta azt is, hogy felgyorsítják a tárgyalásokat a 2006-ban a Gázai övezetben elrabolt izraeli katona, Gilád Salit szabadon bocsátásáról, illetve a fogolycseréről.

Egy névtelenül nyilatkozó izraeli védelmi minisztériumi illetékes is megerősítette a fogolycserével kapcsolatos erőfeszítések tényét, és utalt arra, hogy amennyiben tiszteletben tartják a fegyvernyugvást, Izrael hajlandó lesz enyhíteni a Gázai övezettel szembeni blokádon.

Háled Mesaal, a Hamász egyesült arab emírségekbeli látogatáson tartózkodó vezetője a brit hírügynökségnek adott interjúban közölte: a tartós tűzszünet az izraeli blokádtól szenvedő másfél millió palesztin javát szolgálja, és Izraelnek is megkönnyebbülést jelent, ha megvalósítja. A Hamász első embere szerint azonban a tűzszüneti megállapodásban nincs szó sem Salitról, sem a rafahi határátkelő megnyitásáról.

Az Iszlám Dzsihád radikális palesztin szervezet bejelentette, hogy nem fogja akadályozni a tűzszüneti egyezmény betartását. Vannak fenntartásaik a megállapodással kapcsolatban, de a palesztin egység és a Gázai övezetet sújtó izraeli blokád feloldása érdekében nem akarják kudarcba fullasztani a tűzszünetet – mondta egyik vezetőjük.

Az Egyesült Államok visszafogottan üdvözölte a fejleményt. “Hálásak vagyunk Egyiptomnak erőfeszítéseiért, és reméljük, hogy végül kifizetődőek lesznek” – mondta Gordon Johndroe fehér házi szóvivő. “De ehhez a Hamásznak el kell döntenie, hogy politikai párttá válik, és lemond a terrorizmusról” – tette hozzá.

Az Európai Unió is üdvözölte a megállapodást. Benita Ferrero-Waldner külügyi biztos kijelentette, hogy az EU kész folytatni határellenőrzési misszióját a rafahi átkelőnél, ha adottak lesznek a feltételek.

Az Arab Liga egy illetékese úgy értékelte a tűzszünetet, hogy fontos lépés a palesztin belső megbékélés felé.

Szíria is örömének adott hangot, egyúttal felszólította Izraelt a Gázai övezet blokádjának feloldására.

Az egyiptomi hatóságok szerdán “kivételes jelleggel” megnyitották a Gázai övezetbe vezető rafahi átkelőt, hogy az Egyiptom területén rekedt palesztinok hazatérhessenek. Az átkelő egyelőre csak az egyiptomi oldalról nyitott, és mintegy 300-400, Egyiptomban gyógykezelt palesztin várakozik az átlépésre.

MTI

Comments are closed.