Forrás: Magyar Hírlap

Ma hajnal óta – elvben – tűzszünet van Izrael és a Gázai övezetet ellenőrző Hamasz palesztin szervezet között. A megállapodás azonban semmire sem nyújt biztosítékot.

Gázai életkép: „Ne tápláld a terrort!” (Fotó: Reuters – Amir Cohen)A Hamasz nevű fegyveres csoport, amelyet az Egyesült Államok és az Európai Unió is terrorszervezetnek minősített, egy éve vette át az irányítást a Gázai övezetben. A szervezet vezetői szerint a Palesztin Hatóság és annak elnöke, Mahmud Abbasz, túlságosan engedékeny Izraellel szemben, és megalázó békemegállapodásra készül. A Hamasz – amely megszerezte a többséget a palesztin választásokon – ezért kiűzte a területről a Palesztin Hatóságot és az Abbaszt támogató erőket. Fegyveresei folyamatosan rakétákkal bombázták az izraeli területeket. A kezdetleges rakéták embereket öltek meg, és károkat okoztak. Izrael hermetikusan lezárta határait, korlátozta a segélyek és üzemanyag bejuttatását az övezetbe. Egyiptom is kénytelen volt hasonló intézkedéseket tenni, bár a fegyver- és robbanóanyag csempészését nem tudta teljesen megakadályozni.

A Gáza övezetben a blokád miatt tarthatatlan állapotok alakultak ki. Akadozott az élelmiszer-ellátás, nem volt benzin és áram. Izrael közölte, hogy a blokádot csak akkor szünteti meg, ha a Hamasz nem lő ki több rakétát.

Izrael és a Hamasz között közvetítőkkel hónapok óta folytak a tárgyalások. Egyiptomi segítséggel végül a hét elején megszületett a hat hónapra szóló tűzszüneti megállapodás, amely a blokád felszámolásának kezdete lehet. Nem kizárt, hogy a palesztinok elengedik a két éve elrabolt Gilad Salit izraeli tizedest is, Izrael pedig palesztin foglyok százait szabadon engedi.

A tűzszüneti megállapodást azonban bármelyik fél bármikor felrúghatja. A felek kikötötték, hogy ha a „másik” fél megsérti az egyezséget, akkor a tűzszünet érvénytelen. Izrael vagy a Hamasz könnyen egymásra mutogathat, ha úgy véli, hogy a megállapodás nem szolgálja céljait. Vannak olyan radikális palesztin csoportok is, amelyek gyanakodva szemlélik Izrael és a Hamasz egyezkedését.

A tűzszünetre végül igent mondott Ehud Olmert izraeli kormányfő és Ehud Barak védelmi miniszter is. Ma, helyi idő szerint reggel hat órától, a megállapodás érvénybe lépett, és jó esetben megkezdődhet a blokád felszámolása.

(MH)

Comments are closed.