Forrás: NOL

Népszabadság * Kácsor Zsolt * 2008. június 19.

Csendélet a pusztán

Kép: Móricz Simon

Véget ért a Cívis Nemzetközi Művésztelep nyári kurzusa, amelyen izraeli, magyar, német, osztrák, román, szerb, szlovén és ukrán művészek vettek részt. Az alkotótábor a több évtizedes múltra visszatekintő Hortobágyi Nemzetközi Művésztelep egyik tagozata, az ország egyik legnagyobb képzőművészeti szerveződése, amely találkozási lehetőséget és kedvező munkafeltételeket teremt a meghívottak számára. A munkáiból nyílt zárókiállítást a hajdúszoboszlói Kovács Máté Művelődési Központban tekinthetik meg az érdeklődők június 21-ig.

Hortobágyon a telepi mozgalom története az 1920-as évek végén kezdődött: a hajdúböszörményi Káplár Miklós, egyszerű parasztemberek és pásztorok nagy képzőművészeti tehetséggel megáldott leszármazottja az ugyancsak hajdúböszörményi Maghy Zoltán festőművésszel 1928-ban költözött ki a Hortobágyra, hogy megörökítsék a puszta szépségét, és néprajzi gyűjtést végezzenek. Az elmúlt évtizedek alatt több százra nőtt azoknak a hazai és határainkon túli művészeknek a száma, akiknek a neve a műveik révén összekapcsolódott a Hortobággyal. Az alkotótábor 2001 óta a Hortobágyi Nemzetközi Művésztelep nevet viseli. A telep legfőbb támogatója a Cívis Hotels Zrt., amelynek elnök-vezérigazgatója, Hupuczi László, évtizedek óta szívügyének tekinti az alkotótábor támogatását.

Birkanyírás

Kép: Móricz Simon

A Hortobágyi Nemzetközi Művésztelepen az utóbbi években nemcsak festőművészeket, hanem fotográfusokat is vendégül látnak. 2005-ben rendezték meg itt az első fotóművészeti alkotótelepet, ugyancsak Hupuczi László elgondolásai alapján. A fotóművészeti szekció művészeti vezetőjévé Szebeni András fotóművészt kérték föl, aki megkeresésemre azt mondta: a kéthetes együttlét a meghívott fotográfusoknak ideális körülményeket biztosít a kreatív fotózáshoz. Az idei, immár harmadik alkotótelep résztvevői ebben a hónapban egy hetet Hortobágy községben, egy hetet pedig Debrecenben töltöttek.

A meghívott alkotókat minden évben Szebeni András választja ki, a létszám általában nyolc-tíz fő. A kiválasztás szempontjáról a művészeti vezető tömören csak annyit mondott: átlagon felüli képességű, fiatal fotósokat hív meg.

A fotóművészeti szekcióban készült művekből minden alkotótól négy-négy eredeti példány a vendéglátóhoz, azaz a Cívis Hotels Zrt.-hez kerül, de a nagyközönség is megtekintheti a képeket egy őszre tervezett, debreceni tárlaton. Tervezik azt is, hogy az elmúlt három év anyagából válogatáskötetet jelentetnek meg eben az évben.

Hirdessen Ön is az ETARGET-tel!

Comments are closed.