Forrás: NOL

Teljes a döbbenet: látszólag ok nélkül halálra késeltek egy tizenéves cigány fiút

Népszabadság * Czene Gábor * 2008. június 19.

Meggyilkoltak egy 14 éves roma fiút Fényeslitkén. Az Országos Cigány Önkormányzat a Magyar Gárda szellemiségével magyarázza a tragédiát, a polgármester abszurdnak tartja a feltételezést. A fiú családja kétszeresen is gyászol: a nagymama belehalt unokája elvesztésébe.

Ballagási ünnepséget tartott több cigány család vasárnap délután a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Fényeslitkén. Két fiút – a 14 éves Krisztiánt és az egyik ünnepeltet, a 16 éves Ferit – elküldték a kocsmába egy rekesz sörért.

Autóval indultak, egy felnőtt vezetett. A két tizenéves ment be vásárolni. A kocsmában egy negyven év körüli (nem roma) helybéli férfi iszogatott, és már erősen “jó állapotban” volt, amikor a fiúk megérkeztek. Kötözködni kezdett velük, de – amennyire tudni lehet – semmi olyasmi nem hangzott el, amit érdemes lett volna komolyan venni.

A tragédia mégis megtörtént. A fiúk menni készültek, amikor a férfi felkapott egy kést, és hátulról nekik esett. Egyik szúrás a másik után. Krisztián a helyszínen meghalt, Feri életét csak többórás műtéttel sikerült megmenteni. A gyilkos elmenekült, de nem sokkal később elkapták. A kocsma azóta nem nyitott ki.

Az Országos Cigány Önkormányzat a szélsőjobb előretörését gyanítja a tragédia hátterében. Az OCÖ közleménye szerint “újra gyilkolt a Magyar Gárda szellemisége”, a roma fiú azért vált áldozattá, mert a “cigányok elleni előítéletesség egyre gyakrabban vezet önbíráskodáshoz, békésen alvó emberek házainak felgyújtásához, gyilkossági kísérletekhez, és most már gyilkoláshoz is”.

Az biztos, hogy nem tizenéves srácokat kell beküldeni sörért, elvileg nem is lett volna szabad kiszolgálni őket – ismerte el ifjabb Bogdán János, az OCÖ szóvivője. Az ügy szempontjából azonban ennek a körülménynek nincs jelentősége: szerinte a tragédia akkor is bekövetkezik, ha a fiúk üdítőt vesznek.

Mártha Tibor polgármester viszont felháborítónak és abszurdnak nevezte, hogy némelyek “politikai érdekektől vezérelve, a helyi viszonyok ismerete nélkül” etnikai színezetet akarnak tulajdonítani egy szörnyű bűnténynek.

Ehhez hasonló bűncselekmény emberemlékezet óta nem fordult elő a faluban, még csak lopások sincsenek. Teljes a döbbenet – jellemzi a közhangulatot a polgármester. A nyomozás érdekeire hivatkozva a rendőrség egyelőre nem közölt részleteket, de Mártha Tibor biztosra veszi, hogy a gyilkost nem a rasszizmus, hanem mindenekelőtt az alkohol motiválta. Az elkövető – mondja – mindenki szerint visszahúzódó, csendes férfi. Kivéve amikor iszik.

Fényeslitke két és fél ezer lakójának nagyjából az öt százaléka cigány. A polgármester – aki az életben maradt idősebb fiút meglátogatta a kórházban, és elment a Krisztián emlékére rendezett virrasztásra is – csupa jót mond a romákról. – Egyetlen családnak sincs tartozása az önkormányzat felé, mindenki igyekszik becsülettel élni. A környéken a vasút a legnagyobb munkaadó, de vannak, akik Budapesten, a metróépítésen dolgoznak, mások még távolabb, a Dunántúlon. Nálunk a cigányok és a nem cigányok közt nincsenek konfliktusok, ebből a faluból nem lesz Olaszliszka! – fakad ki a polgármester.

A gyászoló család nevében nyilatkozó Varga Zoltán (az OCÖ képviselője) kevésbé tartja rózsásnak a helyzetet, de szerinte is tény, hogy Fényeslitkén viszonylag békésen kijön egymással a “többség” és a “kisebbség”. A gyilkosság rasszista indítékát azonban egyáltalán nem zárná ki. Szabolcsban is megjelent a Magyar Gárda, és itt van a Nemzeti Őrsereg: ezek a szervezetek bátorítást adnak a cigányelleneseknek. Márpedig az elkövető férfiról úgy hírlik – mondja -, hogy rokonszenvezett a szélsőjobboldallal.

Krisztián családja azt a nagymamát is gyászolja, aki pár nappal a tragédia után halt meg. Belepusztult a fájdalomba.

Hirdessen Ön is az ETARGET-tel!

Comments are closed.