Forrás: Népszava

Bassár el-Aszad szíriai államfő kizárta annak lehetőségét, hogy közvetlen megbeszélést folytasson az izraeli miniszterelnökkel az Unió a Mediterrán Térségért júliusi csúcstalálkozója alkalmával.

“Ez nem olyan, mint a teázás” – mondta az indiai látogatáson tartózkodó elnök csütörtökön újságíróknak. “Semmi értelme sem lenne egy találkozónak köztem és az izraeli miniszterelnök között szakértői előkészítés nélkül” – mondta Aszad. Többet kell tennie az izraeli vezetésnek, ha Aszad-Olmert találkozót szeretne – tette hozzá.

A Le Figaro című francia napilap aznapi számában idézte Ehud Olmertet, miszerint “nem áll távol” tőle az elképzelés, hogy kétoldalú tárgyalást folytasson Aszaddal a július 13-i párizsi értekezlet alkalmával.

“Nincs értelme igazi eredmények híján jeleket küldeni” – vélekedett Aszad, de hozzátette, hogy az elmúlt hetek török közvetítéssel zajlott izraeli-szíriai béketárgyalásai felcsillantottak némi reményt.

Szíria az 1967-ben elfoglalt, majd annektált Golán-fennsík visszaadását követeli Izraeltől. Izraeli illetékesek többször is leszögezték: attól függ a béketárgyalások sorsa, hogy Damaszkusz elhatárolódik-e Irántól, és hogy lazít-e az olyan csoportokhoz fűződő kapcsolatán, mint a libanoni Hezbollah vagy a palesztin Hamász.

Ali Babacan török külügyminiszter kedden azt mondta, hogy júliusban újabb tárgyalási forduló kezdődik a két fél között Törökország közvetítésével.

MTI

Comments are closed.