Forrás: Magyar Hírlap

Több mint 28 millió forintot követel a magyar államtól jogtalan fogva tartásáért Saleh Tayseer magyar-jordán állampolgárságú fogorvos, akit 2004 áprilisában – az izraeli államfő hazánkba érkezése előtt – terrorcselekmény előkészületének gyanújával vettek őrizetbe. A perben várhatóan októberben hirdetnek ítéletet.

Saleh Tayseer és az alperes magyar állam képviselőjének távollétében folytatta a Fővárosi Bíróság tegnap a fogorvos keresete alapján indított per tárgyalását. A jordániai születésű férfit képviselő Fahn Péter ügyvéd a kereset pontosítását jelentette be, amely szerint védence 2004 áprilisától júniusi szabadlábra helyezéséig a rendelője fenntartására és a családjával folytatott telefonhívásokra költött összeget is követeli az államtól.

Saleh Tayseert 2004. április 13-án néhány órával Mose Kacav izraeli elnök Magyarországra érkezése előtt vették őrizetbe, mert a gyanú szerint az iszlám közösség imámja 2003 novemberében ajánlatot kért robbanóanyag beszerzésére, és egy budapesti zsidó múzeum felrobbantására szólított fel. Tayseer csaknem három hónapot töltött előzetes letartóztatásban a Nemzeti Nyomozó Iroda Aradi utcai fogdájában, majd bizonyítékok hiányában megszüntették ellene az eljárást. A fogorvos védője elmondta: a következő tárgyalásig ügyfele adóbevallásait is csatolja a per irataihoz, amelyekből kiderül, mennyivel csökkent védence jövedelme az őt ért jogsérelem miatt. Saleh Tayseer húszmillió forint nem vagyoni, valamint 8,118 millió forint és kamatainak megfelelő összegű vagyoni kártérítést követel az államtól. A perben a bíróság várhatóan október 28-án hoz határozatot.

Hat év börtönért 25 millió

A rendszerváltozás óta jogtalan fogva tartásért kifizetett legmagasabb összegű kártérítést 2007 januárjában az újszentmargitai Burka Ferencnek és fiának peren kívül ítélte meg az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium. Emberölés vádjával ítélte el őket a bíróság, és hat év fogva tartás után derült ki, hogy más követte el a bűncselekményt. Húsz-, illetve huszonötmillió forint kártérítést fizettek nekik.

Swendt Pál

Comments are closed.