Forrás: hirszerzo.hu

A súlyos tüdőgyulladás, agyhártyagyulladás és vérmérgezés megelőzésére a két év alatti gyermekek beoltását javasolták a szakorvosok a héten zajlott Nemzetközi Oltási Konferencián. Magyarországon a szaktárca ígérete szerint szeptembertől ingyenesen kaphatják az oltást a két év alatti gyermekek.

Ron Dagan professzor, az Izraeli Soroka Egyetem Fertőző Gyermekbetegségek Klinikai Osztályának vezetője az InfoRádiónak elmondta: ha beoltanák a kisgyermekeket, legalább 40 százalékkal kevesebb halálos áldozatot szedne körükben a pneumococcus baktérium.

A tüdőgyulladást a legtöbb ember könnyű esetnek gondolja: könnyű kezelni, egy kis antibiotikumot kell adni, és máris rendbe jön a beteg – mondta az InfoRádiónak az Izraeli Soroka Egyetem Fertőző Gyermekbetegségek Klinikai Osztályának vezetője. Sokan nem is gondolják, hogy félmillió gyermek hal bele csak tüdőgyulladásba az öt év alattiak közül minden évben. Ezért kell vagy kellene megelőzni, és nem csupán a kezelésre koncentrálni.

A professzor közölte: adataik szerint a halálos kimenetelű tüdőgyulladások több mint a felét a pneumococcus nevű baktérium okozza. Ha beoltanák a kisgyermekeket, akkor legalább 40 százalékkal kevesebb halálos áldozatot szedne a körükben a pneumococcus baktérium – emelte ki.

Ez egy olyan baktérium, ami egy óvodában vagy bölcsődében egy adott időben a gyerekek 90 százalékának orrában, garatában vagy fülében megtalálható, és úgy vándorol emberről emberre, hogy nem okoz tüneteket – fejtette ki Ron Dagan. A professzor kiemelte: az olyan egyszerű előzmények, mint egy vírusfertőzés, a füstös környezet, vagy az immunrendszer gyengülése, mind azzal járhatnak, hogy a baktérium az orrból a véráramba kerül, és ez nagy probléma, ugyanis a tüdőben gyulladást, a fejben agyhártyagyulladást, a szervezetben vérmérgezést okozhat, és akkor már nagyon nehezen küzdhető le, és mindez igaz a felnőttekre is.

Szintén a pneumococcus okozza a gyerekek középfülgyulladását, és az Egyesült Államokban a szülők emiatt hagyják ki a legtöbb munkaórát, vagyis a gazdasági károk is jelentősek.

A gyermekorvosok arra is felhívják a figyelmet, hogy aki túlél egy ilyen fertőzést, az is gyakran maradandó károsodást, akár agykárosodást szenvedhet vagy elvesztheti a hallását.

Egyébként az ismétlődő középfülgyulladás miatt betegeskedő gyerekeknél eleve nagyobb az esély, hogy a betegséget okozó pneumococus baktérium egyszer életveszélyessé válik, és más szerveket is megtámad.

InfoRádió

Comments are closed.